Solidariteten ryger med sundhedsforsikring

Solidariteten med de svageste falder med en sundhedsforsikring i hånden, viser en Gallup. Jo højere indtægt, jo mere åben er man for at hoppe andre over i køen

De rige mener, at det er helt i orden at springe over køen i sundhedsvæsnet med en privat sundhedsforsikring i hånden. Det viser en undersøgelse, som Gallup har lavet for fagforbundet FOA

Undersøgelsen er lavet i forbindelse med en stor rapport om voksende ulighed i sundhedssystemet.

Blandt folk, der tjener mere end 300.000 kr., er størstedelen positive over for, at man med en privat sundhedsforsikring kan blive behandlet hurtigere. Og jo mere folk tjener, jo mere positive er de.

47 procent af alle mener, at det er meget positivt eller positivt, at man med privat sundhedsforsikring kan blive behandlet hurtigere. 46 procent mener, at det er negativt eller meget negativt. Skillelinjen afhænger af indkomsten.

- For ikke ret længe siden var det utænkeligt, at så mange gav udtryk for, at det er i orden, at de velhavende kommer først på de mindre velstilledes bekostning, når det handler om sygdom, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

- Det er virkelig lykkedes regeringen på kort tid at rykke ved en fundamental opfattelse af fælles ansvar, fortsætter han.

Ifølge Gallup har 48 procent af de privatansatte og kun ni procent af de offentligt ansatte en sundhedsforsikring betalt af arbejdsgiveren.

59 procent af danskerne, der årligt tjener 500.000 kr. til 700.000 kr. oplyser, de har en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring. 21 procent har desuden en forsikring, som de selv har betalt.

Tilsvarende har kun 12 procent af de danskere, der tjener mellem 100.000 kr. og 300.000 kr., en arbejdsgiverbetalt forsikring. Oveni har 13 procent en sundhedsforsikring, som de selv betaler.

- Sundhedsforsikringerne med skattefradrag øger uligheden. I stedet pengene gå til sundhedsordninger til alle., siger Dennis Kristensen.