Testbabyer afskrækker unge piger fra at få børn

-Arkiv- SE RITZAU Testbabyer afskrækker unge piger fra at få børn BV.: Kommuner bruger babyrobotter til at hjælpe unge og udviklingshæmmede til at træffe et kvalificeret valg om, hvorvidt de bør blive forældre. - Babysimulatoren ligner en rigtig baby, den har en chip i sig, og så registrerer chippen, om "barnet" bliver skiftet, når det har en våd ble, om det få rmad, og om det bliver aet på ryggen, når det er utilfredst. - - - - Vi skal besøge Tatiana på 15 år, der havde en babysimulator i 9 dages tid. Hun ønskede sig brændende at få et barn, men endte med ikke at ville efter forløbet med babydukken. Foto: Linda Kastrup/ Denmark

Formand for Det Etiske Råd mener, det er et problem, at babysimulatorer afskrækker mange unge piger fra en graviditet, og at enkelte har valgt at få abort

15-årige Marias største drøm er at få et barn, en familie. Men er det en god idé og er jeg overhovedet klar til det?, spørger hun sig selv. De samme spørgsmål får hun stillet af sin mor og af en sagsbehandler i kommunen. For måske var det bedre at vente lidt, eller i hvert fald at få afprøvet om en snarlig fremtid som mor er den bedst mulige fremtid, foreslår sagsbehandleren.

Forslaget går på, at Maria skal tilbydes en babysimulator. En menneskelignende baby, der skal mades, skiftes, vugges, og som vågner flere gange om natten.

Eksemplet med Maria er fiktivt, men faktum er, at flere og flere unge piger får tilbudt og tager imod en babysimulator, når de ytrer ønske om at få et barn.

LÆS OGSÅ: Politikere vil vende faldende fødselstal

Siden 2010 er antallet af kommuner, der tilbyder unge piger og familier et forløb med en babysimulator, næsten tredoblet, fra 12 til 31.

Som en del af Babysimulator Teamet i Svendborg Kommune er Jette Bonde Schaarup en af pionererne på området i Danmark. Her har man siden 2008 haft cirka 120 unge kvinder gennem et forløb, hvor målgruppen er sårbare unge kvinder og par. Langt de fleste har valgt at udskyde babydrømmen, mens fire, som allerede var gravide, valgte at få en abort.

Også i andre kommuner ender mødet med en babysimulator for de fleste piger med, at de udskyder en eventuel graviditet, mens et mindre antal vælger at få foretaget en abort.

Vi er meget opmærksomme på, at vi ikke manipulerer eller skubber nogen over i en beslutning, de senere bliver ked af, siger Jette Bonde Schaarup og nævner de etiske spilleregler, de har udarbejdet, som skal sikre de unges ret til at træffe egne valg.

Det handler om at øge de unges beslutningsgrundlag og give dem indsigt i, hvordan det er at blive forældre, så de kan træffe et kvalificeret valg. Babysimulatoren er et pædagogisk redskab, men den kan ikke stå alene. Dialog og støtte er væsentligt i et forløb.

Det er imidlertid gennemført usympatisk, når kommuner vælger at give en babysimulator til unge gravide piger, mener Pia Fris Laneth, forfatter og debattør og aktuel med bogen Moderskab og Mødrehjælp, som sætter fokus på synet på moderskab gennem de seneste 100 år.

Jeg kan forstå det, hvis man sendte de unge ned i en vuggestue, men med en babysimulator får man kun alt besværet. Det kan virke som et mildt, men håndfast pres til abort. Det kan jo være, at drømmen om et barn rent faktisk skyldes, at man ønsker sig et barn. Jeg går ind for fri abort med fynd og klem, men fordi at hvert barn nu er et valg, man skal træffe, er det blevet nemmere for kommuner og pårørende at opfordre til abort.

LÆS OGSÅ: Mere forskning i danskernes ufrugtbarhed ønskes

Det afgørende med babysimulatorer er, med hvilket formål de anvendes, siger Karen Wistoft, lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet. Hun har netop afsluttet et forskningsprojekt i Grønland om babysimulatorer.

Man bør virkelig være på vagt over for, at man ikke manipulerer til, at en ung pige får en abort eller vælger at droppe en graviditet. For hvem skal egentlig afgøre, om man ønsker at være gravid eller ej? Det moraliserende og formynderiske skal ikke være afgørende, det skal dialogen med pigerne.

Det er Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, enig i. Han vurderer, at initiativet med babysimulatorer er en god idé, men at der også er udfordringer, man er nødt til at forholde sig til. Det drejer sig om selve dukkerne, men også om hvornår pigerne får dem i armene.

Hvis pigen er gravid, når hun modtager dukken, så er der tale om påbegyndt liv, som eventuelt afsluttes gennem en provokeret abort. For det andet kan dukken ikke sammenlignes med et levende barn; der er ingen øjenkontakt, ingen hormonelle udsving hos den unge, som følge af amning med videre og ingen følelsesmæssig respons fra dukken. For det tredje kan der opstå en mistanke om pression eller manipulation fra kommunen eller pårørende.

Jette Bonde Schaarup understreger, at de ikke ønsker at presse nogen til noget som helst.

Og der er rigtig mange nyttige historier med piger, der har udskudt babydrømmen. For de få piger, der efter et forløb selv har valgt en abort, har det for dem været den rette beslutning.

Kilde: www.babysimulator.dk

Pige med sin dukke.. Foto: Henrik Vering/ Denmark