Ordførere: Cannabis til syge bør være lettere at få

Hash og marihuana kommer fra cannabis-planten, som ses på billedet. Bør cannabis til medicinsk brug legaliseres? Det mener en række sundhedsordførere. -

Frygten for, at medicinsk cannabis fører til fri hash på gaden, har ikke bund i virkeligheden, siger DF

Patienter med uhelbredelige sygdomme bør have bedre adgang til medicinsk cannabis, hvis det kan hjælpe dem. Det siger flere af partiernes sundhedsordførere, skriver Information.

- Når vi har at gøre med en sygdom, hvor der ikke er en anden kendt behandling, og medicinsk cannabis kan hjælpe personen, så må sundhedsmyndighederne være mere åbne over for mulighederne, siger Enhedslistens Stine Brix til avisen.
LÆS OGSÅ: Hashen, loven og moralen

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er også parat til at undersøge mulighederne for at udvide brugen af medicinsk cannabis nærmere.

- Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være ulovligt, hvis det kan hjælpe nogle mennesker, siger hun.

- Vi har også morfin og heroin på recept, men det er, som om vi har en evig frygt for, at medicinsk cannabis vil betyde adgang til fri hash på gaden. Men det er jo ikke tilfældet, tilføjer Liselott Blixt.

De Radikales Camilla Hersom er ikke afvisende over for, at der skal være bedre muligheder for at få medicinsk cannabis i særlige tilfælde.

- De fleste typer medicin har jo bivirkninger, men cannabis er jo et rusmiddel, så derfor skal eventuelle forsøg ske under meget kontrollerede forhold, siger Camilla Hersom.

Hun vil gerne være med til at se på, om lovgivningen på området står i vejen for eventuelle forsøg.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener ikke, at lovgivningen er for rigid, når det gælder medicinsk cannabis.

- Vi skal have et dynamisk sundhedssystem, så vi hurtigt kan få nye metoder ind, derfor er der også mulighed for at ordinere cannabisprodukter i pilleform i dag, siger Flemming Møller Mortensen.

Der er dog kun et meget begrænset forbrug af de to godkendte cannabismidler Marinol og Sativex, viser tal fra Statens Serum Institut.

Årsagen er blandt andet, at det kun må bruges af en lille gruppe sclerose- og kræftpatienter, skriver Information.