Man kan få trygheden ved telemedicin, ikke ømheden

Telemedicin gør borgeren til ekspert på egen sundhed, mener Klaus Phanareth, overlæge på Frederiksberg Hospital. – Foto: Leif Tuxen.

Klaus Phanareth, overlæge og leder af Telemedicinsk Forskningsenhed på Frederiksberg Hospital, mener, at telemedicin er vejen frem. Ifølge ham kan teknologien gøre patienterne mere trygge

Hvorfor er telemedicin en fordel?

For det første fordi tele-medicin gør sundhed borgernært, så man ikke skal bruge meget transporttid på at modtage behandling, vejledning og råd. Man flytter sundhed helt ud til fingerspidsen og videre til sin iPad eller computer. Det giver borgeren mulighed for selv at komme i kontrol over sit eget helbred, og det leverer ?redskaber til at blive mere selvstændig i forhold til egen sundhed og helbred. For det andet kan det forrykke nogle gamle holdninger til, hvad sygdom, behandling og sundhed er. Det traditionelle sundhedsvæsen bliver transformeret til at være et borgernært og servicerende e-sundhedsvæsen.

LÆS OGSÅ: Computeren skal afløse lægebesøg

Nogen mener, at man mister nærheden?

Det er der ikke videnskabelig evidens for at sige. I England har man har undersøgt 3000 patienter med kronisk sygdom, hvor halvdelen blev behandlet som normalt, og halvdelen med telemedicin. I forhold til livskvalitet, angst og depression var der ikke forskel på de to grupper. Så man bliver ikke fremmedgjort. Man får helt anderledes informerede borgere, der selv tager ansvar for egen sygdom og sundhed. I dag behandles mange patienter med lungesygdommen KOL med telemedicinske løsninger. De kan til en vis grad behandle sig selv, men de kan døgnet rundt trykke på en knap og komme i kontakt med behandleren. Så teknikken kan promovere større kontakt og giver langt mere tryghed for borgeren.

Men kontakten er ikke det samme som nærhed?

Nej, den kontakt er ikke lige så god, som hvis du holder din læge i hånden. Man kan få trygheden ved telemedicin, ikke ømheden. Og for mange patienter er det trygheden, der er afgørende.

Patienten eller borgeren får pludselig et stort ansvar for egen sygdom. Er der eksempler på, at patienter er blevet fejlbehandlet ved brug af telemedicin?

I et af de mest vovede studier, vi har haft, erstattede vi en almindelig hospitalsindlæggelse med en telemedicinsk udlæggelse i eget hjem. I et tilfælde brød systemet ned. Og det kunne være blevet farligt. Men det er udelukkende et spørgsmål om at sikre, at der er en stabil netforbindelse.

Men it-eksperter peger på, at netforbindelser i Danmark er for dårlige til telemedicinske skærmbilleder. Er det så ikke uansvarligt at døgnindlægge i eget hjem?

Det er noget sludder, at det hele drejer sig om at lave et kæmpe bredbåndsnet. Det handler om, at internetforbindelsen skal være stabil.