Ja legale fixerum og kontrolleret hash

Fixerummet på Vesterbro i København åbnede dørene 1. oktober sidste år. Foto: Torkil AdsersenDenmark

På under et år er 30 mennesker reddet fra overdosis

SIDEN ÅBNINGEN den 2. oktober sidste år af et stofindtagelsesrum, i daglig tale fixerum, på Vesterbro i København er 30 mennesker reddet fra overdosis og den visse død, og der er foretaget over 53.000 injektioner under sundhedsfaglig kontrol. I vidt omfang er de omkringboende skånet for misbrugernes tusinder af efterladenskaber, og mulighederne for kriminel spekulation i menneskelig ulykke er faldet i det belastede kvarter.

Dette være nævnt som supplement til den vægtige kommentar Narkomaner skal behandles, ikke straffes, skrevet af SFs leder i Aarhus, Thomas Medom, og bragt i Kristeligt Dagblad den 16. juli.

LÆS OGSÅ: Ordførere: Cannabis til syge bør være lettere at få

I årevis blokerede VK-regeringen støttet af Dansk Folkeparti for en sundhedsmæssig forsvarlig behandling af alvorligt syge narkomaner og henviste dem til kriminelle miljøer og til rendestenen, hvor deres pårørende i bedste fald kunne fiske dem op og i mange tilfælde se dem forsvinde igen.

SOM OPVOKSET på Vesterbro har jeg set mennesker med unge kroppe og oldingeansigter og mødt ulykkelige forældre vandrende rundt i gaderne, stikkende forbipasserende et billede af deres søn eller datter i forsøg på at få kontakt og hjælpe, hvor blandt andet de selv og samfundet havde svigtet.

Nu breder det legaliserede fixerum sig til flere byer i provinsen, og til VKO-partiernes ros skal siges, at de i det mindste er tavse om ordningens positive effekt, efter at moralsk fordømmelse i årevis hævede deres retorik til hysteriske højder.

Til gengæld tynger erfaringerne dem hverken med ydmyghed eller eftertanke i forbindelse med det københavnske socialdemokratis forslag om kontrolleret salg af hash til den enkeltes eget forbrug i en tre-årig forsøgsperiode, for eksempel fra apoteker.

For nylig lød denne utrolige påstand fra en Venstremand: Socialdemokraterne har slået sig op som byens nye narkopushere og vil åbne en hashbutik på Islands Brygge!.

Det var reaktionen på overborgmester Frank Jensens (S) forslag om, at nettoindtægten øremærkes til styrket misbrugsforebyggelse og informationsindsats.

Men lige så lidt som det tidligere var acceptabelt at henvise misbrugsskæbner til rendestenen, er det acceptabelt at overlade især børn og unge til rocker- og indvandrerbanders mere og mere brutale kamp om hashmarkedet, hvis årlige omsætning anslås at være cirka en milliard kroner. Og da der i øjeblikket er flertal i Folketinget inklusive mit eget parti imod forsøg med kontrolleret salg af hash, burde man i ro og mag og uden valgplat kunne drøfte emnet, som der helt forståeligt er usikkerhed om.

EKSPERTER BÅDE i politiet og blandt læger er uenige. Selv har jeg været tvivlende og er det stadig, men netop tvivlen begrunder i mine øjne forsøget. Som pennefører på de københavnske socialdemokraters program til kommunalvalget 19. november har det været betryggende at møde en lang række forskellige, men seriøse, synspunkter blandt vælgere og tillidsfolk, sammenfattet i blandt andet dette centrale afsnit, vedtaget i foråret af 160 københavnske S-delegerede:

En arbejdsgruppe med den bedste ekspertise på området skal involveres i ordningens tilrettelæggelse, herunder aldersgrænser, salgsvilkår og lignende. Salget skal inkludere vejledning og støtte til besøg i sundhedsvæsenet. Behandlings- og afvænningstilbud skal samtidig styrkes og udbygges.

Det er et andet billede end det insinuerende, der tegnes af modstandere, som i øvrigt rammes af mundlammelse og skriveblokering, når de bliver bedt om alternativer til de kriminelle tilstande på hashmarkedet.

Lars Weiss er teknik- og miljøordfører (S) på Københavns Rådhus