Der er masser af varme hænder

Bent Hansen, formand for Danske Regioner. – Foto: .

Bent Hansen, formand for Danske ­Regioner, mener, at ældre har fået forbedrede behandlingsmuligheder

Kritikere mener, at effektivisering og fokus på økonomi fylder så meget på sygehuse, at ældre og socialt udsatte lades i stikken. Hvad siger du til det?

LÆS OGSÅ: Næstekærlighed har trange kår på hospitalerne

Den kritik peger for meget bagud og for meget i retning af et sygehusvæsen, der var for et årti eller to siden. Dengang var problemet, at ældre ikke fik samme adgang som yngre patienter til den mest effektive og skånsomme behandling og den nyeste teknologi.

Selvfølgelig er man nødt til at erkende, at verden også flytter sig på sundhedsområdet, og at udviklingen for eksempel kan betyde kortere indlæggelsestider og telemedicinsk behandling i eget hjem. Når det er sagt, så er det faktisk de ældre, der får allermest gavn af de forbedrede behandlingsmetoder. Når man i stedet for at lave et stort operativt indgreb kan lave kikkertkirurgi og bruge operationsrobotter, så er det klart, at det er dem, der normalt lider mest under de store operationer, der får mest gavn af dem.

Vi er stødt på flere eksempler, hvor pårørende på det nærmeste føler, at deres forældre har været udsat for omsorgssvigt og er blevet opgivet af personalet. Kan du genkende det billede?

Nej. Den palliative indsats, der bliver sat ind, både i kommuner og regioner, de tilbagemeldinger, jeg i hvert fald får, er, at der virkelig er nogle ildsjæle i frontlinjen, der gør rigtig meget for at tage sig af de mennesker, så jeg har svært ved at genkende det billede. At man altid kan sige, at nogle kunne ønske sig endnu flere timer, det er sikkert rigtigt.

Hvilken pligt har sundhedsvæsenet til at udvise næstekærlighed?

Man har pligt til at tage sig af det hele menneske. Man har pligt til først og fremmest at tage sig af den rent sundhedsmæssige udfordring, der er. Og selvfølgelig også pligt til at tage hensyn til den pågældende patients samlede situation.