Retsordfører: Nej, man skal gå til politiet

Tom Behnke (K) Foto: Steen Brogaard.

Udgangspunktet bør altid være, at man går til politiet, lyder det fra retsordfører Tom Behnke (K)

Bør man betale penge til kriminelle for at redde sine kære?

Nej, siger næstformand i Folketingets Retsudvalg, Tom Behnke (K), der også er politibetjent.

Man er nødt til at huske på, at kriminaliteten ikke stopper ved, at man betaler pengene. Nogle gange kan man være heldig at komme af krogen, men de kriminelle fortsætter så bare over for nogle andre, fordi truslerne tilsyneladende virker. Og der har vi alle sammen en pligt til at stå sammen, skulder ved skulder, og arbejde imod de kriminelle ved at ringe til politiet i stedet for til banken.

Kan der være tilfælde, hvor det er i orden at betale?

Jeg vil ikke udelukke, at der kan være sitautioner, hvor det er fuldt forståeligt, at nogen betaler. Men der er stor forskel på, hvad man kan have forståelse for, og hvad der bør være det åbenlyst rigtige at gøre. Og der er jeg dybt rystet over, at mennesker, der arbejder professionelt med retsområdet, eksempelvis kriminologer og retseksperter, kan finde på at gå ud i offentligheden og sige, at det er okay at betale. Folk skal gå til politiet, ellers risikerer de ikke bare at skade sig selv yderligere, de skader også andre, og retssystemet kan ikke fungere ordentligt.

Men er der ikke grænser for, hvad man skal udsætte sig selv og sin familie for for andres skyld?

Nej, det er der som udgangspunkt ikke. Man skal jo netop gå til politiet med det samme for at minimere omfanget af, hvad man udsætter sig selv og sine kære for. Men det siger jeg selvfølgelig, mens jeg roligt og uden at blive truet kan tænke mig godt om. I praksis må man nogle gang handle ud fra, hvad man i situationen finder mest rigtigt. Der siger jeg bare, at i fredstid er vi nødt til at blive enige om, hvordan man bør handle.

Hvis man går til politiet, hvad kan de så reelt gøre?

De gør først og fremmest, at man ikke er alene om problemet. Man er sammen med professionelle, som jagter de kriminelle, frem for at de kriminelle jagter dig. Man skal undgå, at de kriminelle tænker: Her er en nem måde at presse penge frem på. For så holder de aldrig op. Politiet kan i stedet overvåge dem, straffe dem og i hvert fald rådgive om, hvordan man undgår dem.

Hvis truslen netop går på, at man ikke må kontakte politiet, kan det vel være svært at ofre sig for det, der ideologisk set er det rigtige?

Ja, det er nogle virkelig ubehagelige situationer, nogle mennesker havner i. Derfor er det vigtigt, at vi bruger sager som den med Anders Samuelsen til at gøre os nogle tanker om dette dilemma. Og der må de professionelle gå forrest og holde fast i, hvad der er rigtigt og forkert. De skal ikke blande følelser, og hvad der kan være forståeligt og ikke foreståeligt, ind i det.

henriksen@k.dk