International forargelse over statsministerens "selfie"

Her tager statsminister Helle Thornings-Schmidt (S) et billede af sig selv sammen med den britiske premierminister David Cameron og USA's præsident Barack Obama Foto: / Roberto Schmidt /

Såvel David Cameron som Barack Obama bliver kritiseret for, at de under mindehøjtideligheden for Mandela lod Helle Thorning-Schmidt tage et selvportræt med dem

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sad blandt nogle af verdens mest magtfulde mænd ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela. Men hendes impulsive beslutning om at forevige sig selv med et selvportræt i selskab med en grinende David Cameron og Barack Obama har skabt international opmærksomhed og forargelse.

Halvdelen af de britiske aviser valgte at bringe billedet af de tre på forsiden onsdag, og i kommentarer og overskrifter bliver dømmekraften hos de tre statsledere diskuteret og billedet er allerede en miniskandale med navnet selfie-gate. En selfie er, hvor man tager et portræt af sig selv med sin mobiltelefon eller kamera holdt ud i strakt arm og ordet blev tidligere i år kåret som året nye ord af Oxford University Press.

LÆS OGSÅ: Digital Se-mig-bølge er årets ord

Hvorfor lænede en grinende premierminister sig ind, for at være med i en selfie med præsident Obama og lederen af Danmark? En værdig Michelle Obama stirrede lige ud, og nægtede at involvere sig i sådanne latterlige teenagernarrestreger, ved hvad der var en mindehøjtidelighed for Nelson Mandela, skriver den politiske kommentator Iain Martin i den britiske avis Daily Telegraph.

Ved mindehøjtideligheden leverede Barack Obama en rørende og rost tale. Men hans kritikere har grebet billedet med Helle Thorning-Schmidt, som en anledning til at kritisere ham.

Det er utroligt. Obama tager en selfie ved mindehøjtideligheden for Nelson Mandela, sagde således den konservative radiovært Rush Limbaugh ifølge avisen Washington Post.
Andre er mindre kritiske.

Til Obamas forsvar skal det påpeges, at tirsdagens mindehøjtidelighed blev betragtet som en fejring af Mandelas liv, og inkluderede musik og dans. Og han var ikke den eneste der tog selfies: Tidligere præsident George W. Bush tog en med Bono (forsanger i det irske rockband U2, red), påpeger den amerikanske internetavis The Daily Beast.

LÆS OGSÅ: Thornings selfie med Obama går viralt på nettet

Den britiske premierminister David Cameron har også afvist kritikken.
Det var mere en fejring end en mindehøjtidelighed, og måske er det en god ting, for det der betyder noget nu, er at sikre arven efter Mandala for fremtiden, sagde David Cameron ifølge den britiske avis Daily Mirror.

Det er primært i Storbritannien og USA billedet bliver debatteret, mens tysk- og spansksprogede medier i det store hele har forbigået billedet. Men blandt andre franske Le Figaro og lExpress bringer det nu berømte billede, som er taget af fotografen Roberto Schmidt, som arbejder for det franske nyhedsbureau AFP.

Det er interessant at se politikere i et menneskeligt lys, fordi det normalt er meget kontrolleret, når vi ser dem, forklarer Roberto Schmidt til lExpress.

Læs hele Roberto Schmidts historie om Thornings selfie-billede her

Men han ærgrer sig også over, at netop det billede løber med opmærksomheden blandt de mange billeder, som skal vise det sydafrikanske folks følelser omkring Nelson Mandela.

Vi har taget omkring 500 fotos, for at forstå deres sande følelser, og de er så overskygget af dette trivielle billede. Jeg synes det er en trist afspejling af, hvordan vi som et samfund fokuserer på trivielle dagligdags ting, lyder det fra fotografen, der fangede Helle Thorning-Schmidts selfie med Barack Obama og David Cameron.

At tage selfie-billeder til mindehøjtideligheder og begravelser er ikke noget nyt fænomen. En hjemmeside har samlet en række lignende fotos. Se dem her