Ekspert: Luksusrejser afspejler et klassisk problem i ngo-verdenen

Lars Løkke Rasmussen (V) skrev i går i et brev til Venstres medlemmer, at han beklager, at han ikke tidligere ændrede de luksuriøse rejseregler i GGGI. – Foto: Søren Bidstrup.

Hjælpeorganisationer som GGGI er ikke underlagt fælles retningslinjer om blandt andet rejseaktiviteter

At en formand for en stor hjælpeorganisation på et år rejser på de mest komfortable og bedst servicerede pladser i flyvemaskinen for over en million kroner, kommer ikke bag på en forsker i bistandshjælpens økonomiske systemer.

Det virker i dette tilfælde som et voldsomt overforbrug, som er ud over det acceptable. Men det er ikke overraskende, at det kan ske. Det reflekterer, hvordan systemet virker, og et klassisk problem i ngo-verdenen, der svømmer i penge, siger Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og mangeårig forsker i nødhjælpsorganisationers arbejde.

LÆS OGSÅ:
Fråseri skader viljen til at hjælpe

Hans kommentar kommer som reaktion på, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har foretaget omkring 15 rejser til over 777.000 kroner for den internationale klima- og vækstorganisationen Global Green Growth Institute, GGGI, som han er også er formand for. En organisation, der modtager omkring 90 millioner kroner om året af Danmark.

Der er ingen centrale krav fra Danida om, hvordan hjælpeorganisationer, der modtager danske midler, indretter deres rejseregler. Danida stiller dog som et krav, at ansøgere fører en omkostningseffektiv administration med et årsregnskab, som bliver tjekket af ekstern revision og læst af Danida.

Ifølge Christian Bjørnskov er der bred enighed blandt vestlige organisationer om retningslinjer for anvendelse af støttemidler, men de bliver ofte ikke håndhævet, påpeger han.

LÆS OGSÅ: Løkke svarer på rejsekritik: Jeg har fulgt reglerne

Så længe der er bilag for det hele, bliver det ikke fanget i revisionen. Det handler for ngoerne om at få højt profilerede politikere til at engagere sig i organisationens arbejde og tilbyde dem ordentlige vilkår. Man får ikke folk til at flyve til et endagsmøde på den anden side af kloden på økonomiklasse, siger Christian Bjørnskov.

Når det alligevel er kommet frem, at GGGI siden juni 2012 har sendt Lars Løkke Rasmussen på rejser for op mod 64.000 kroner pr. billet, skyldes det ikke, at revisionssystemet har virket, påpeger professoren. Det handler om journalistisk gravearbejde og politikeres interesse i det.

Røde Kors Danmark og Folkekirkens Nødhjælp oplyser til Kristeligt Dagblad, at de har en klar rejsepolitik for, hvordan ansatte, herunder de øverste chefer, må rejse. Alle ansatte rejser på økonomiklasse. Det fremgår af årsregnskabet, og hvis revisorerne finder noget, fremgår det af deres rapport, som Danida læser. Og så ligger det i blodet på medarbejderne, at pengene skal gå til et godt formål, siger økonomichef Johnny Rasmussen fra Folkekirkens Nødhjælp.

GGGI blev etableret i 2009 og er en forholdsvis ny tværstatslig organisation, hvis rejsekultur på en eller anden måde har undgået revisionssystemet. At det har kunnet lade sig gøre, vil Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil have en forklaring på, og hun kræver, at Lars Løkke Rasmussen lægger alle bilag på bordet.

Fondens regler blev lavet om i august, efter at medierne havde søgt aktindsigt. Vi ved ikke, hvorfor organisationens praksis ikke er opdaget før. Derfor må vi have alle dokumenter frem. Åbenhed er den eneste måde, vi undgår den slags sager på, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der ligesom SFs politiske ordfører, Jonas Dahl, kritiserer Lars Løkke Rasmussens dømmekraft i sagen.

Venstres formand skrev i går i et brev til Venstres medlemmer, at han burde have ændret de luksuriøse rejseregler i klimaorganisationen GGGI tidligere.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har foreløbig konstateret, at en praksisændring i GGGI er indført. Han er dog kaldt i samråd i Folketinget for at forklare forløbet og retningslinjerne for bistandshjælp til nødhjælpsorganisationer og ngoer.