Per Ørum Jørgensen: Alkoholisme skyldes ikke dårlig moral

"Vi skal som samfund tage udgangspunkt i, at alkoholisme ikke skyldes dårlig moral eller mangel på rygrad," siger Per Ørum Jørgensen. Foto: Morten Melhede

Politiker og alkoholiker Per Ørum Jørgensen har gjort det til sin hjertesag at skabe bedre behandling for danske alkoholikere

For fem måneder siden stoppede politiet ham for spritkørsel. Siden har Per Ørum Jørgensen været i alkoholbehandling, og i maj valgte han at forlade Det Konservative Folkeparti. I dag er han politisk ordfører for Kristendemokraterne og opsat på at give danske alkoholikere et bedre liv.
For det første skal vi som samfund tage udgangspunkt i, at alkoholisme ikke skyldes dårlig moral eller mangel på rygrad, men at det grundlæggende er en livstruende sygdom, der kræver den rette behandling, skriver Per Ørum Jørgensen i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad, som bringes i morgen.

I februar måned tog Per Ørum Jørgensen orlov fra Folketinget for at følge et behandlingsprogram på Behandlingscenter Tjele ved Viborg.

Man skal ramme sin personlige bund, før man erkender, at man er alkoholiker. En erkendelse er en forudsætning for, at man er klar til at modtage behandling, ellers forsætter selvbedraget med uformindsket styrke igen, skriver Per Ørum Jørgensen.

LÆS MERE OM ALKOHOL OG ALKOHOLISME HER

Han mener, at borgerne i det danske samfund helt grundlæggende mangler viden om alkoholisme.

Jeg delte som mange andre den opfattelse, at en alkoholiker er drankeren på bænken i parken, men faktum er, at 98 procent af alkoholikerne har taget bænken med op i dagligstuen, skriver Per Ørum Jørgensen.

Siden han blev taget for spritkørsel med en promille mellem 1.3 og 1,4 for fem måneder siden, har han mødt stor politisk og personlig modstand.

Jeg er mere eller mindre dagligt blevet lagt for had eller hånet i debatindlæg, artikler og selv blandt lederskribenter. Der er mange, der ikke finder mig egnet til at sidde i Folketinget. Det kan jeg kun takke mig selv for, skriver Per Ørum Jørgensen og understreger, at hans historie også har haft en positiv effekt.

Jeg har konkret oplevet, at der er mennesker, der er gået i behandling på grund af min åbenhed, og så er der pludselig mening med galskaben," skriver han.

Politisk vil Per Ørum Jørgensen kæmpe for, at flere alkoholikere får en behandling, som virker.

Mange praktiserende læger udskriver antabus i stor stil. Antabus kan have en vis effekt, men kun mens behandlingen står på. Her i Danmark er vi i 2010 kun 3000-4000 alkoholikere, der får en behandling, som virker, skriver han med henvisning til, at WHO i mere end 50 år har anerkendt alkoholisme som en sygdom.

Læs Per Ørum Jørgensens debatindlæg "Brug for viden. Alkoholisme
er en tabubelagt sygdom" onsdag i Kristeligt Dagblad.