Cepos beskylder kommuner for DDR-metoder

Det minder om metoder fra DDR, når kommunerne vil besøge private hjem uanmeldt, mener chefjurist Jacob Mchangama fra den borgerlig tænketank, Cepos

DDR overvågede borgerne på samme vis, som de danske kommuner nu ønsker at gøre det, siger chefjurist Jacob Mchangama fra den borgerlige tænketank Cepos.

- Det er hårde ord, men det vil ske, hvis staten ser det som sin vigtigste rolle at holde styr på, hvad borgerne laver. Det kræver, at kommunernes laver en voldsom overvågning, og det er et skridt i dén retning, siger han.

80 af 98 kommuner har bedt regeringen ændre loven, så kommuner lettere kan afsløre socialt bedrageri.

De vil have lov til uanmeldte besøg i private hjem, systematisk overvågning af boliger og biler samt til at indhente kontoudtog i banker fra formodede kærester eller samlevere til kvinder, der siger, at de er enlige forsørgere. skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Man bør ikke bruge de samme virkemidler socialt bedrageri som mod terror, mener Jacob Mchangama.

- Overvågning bruger vi imod den mest alvorlige kriminalitet som terror, siger han og peger på, at det virker som om, et politisk flertal vil rulle noget af overvågningen tilbage, som blev indført i kampen mod terror. Kommunernes forslag er mere vidtgående, siger Jacob Mchangama.

Han mener ikke, at kommunernes forslag strider mod grundloven, som sikrer boligens ukrænkelighed og privatlivets fred.

- Desværre står der i grundloven, at man som udgangspunkt skal have en retskendelse, men det kan man fravige ved en lov. Så man kan rimelig problemfrit indføre den slags regler, siger Cepos' chefjurist.