Tysk politiker forsvarer besøg hos Snowden

Hans-Christian Ströbele kunne efter en samtale med den tidligere amerikanske efterretningsagent Edward Snowden meddele, at Snowden er villig til at udtale sig over for en tysk undersøgelseskommission. – Foto: Rainer JensenDPA.

74-årige Hans-Christian Ströbele, medlem af den tyske Forbundsdag, mener, at hans kontroversielle besøg hos Edward Snowden i Moskva har båret frugt

Mere end halvdelen af sit liv har politikeren Hans-Chris-tian Ströbele brugt i det politiske rampelys. Han har været advokat for Andreas Baader fra Rote Armee Fraktion, han er blevet smidt ud af det tyske socialdemokrati, og han er som medstifter af partiet De Grønne nu partiets eneste direkte valgte kandidat i den tyske Forbundsdag.

Sit største politiske scoop skulle Ströbele imidlertid først opleve som 74-årig, da whistlebloweren Edward Snowden fra sit midlertidige eksil i Moskva for nylig lækkede oplysninger om, at den tyske kansler, Angela Merkel, er blevet aflyttet af Snowdens tidligere arbejdsgiver, den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA.

LÆS OGSÅ: Den store tyske følelse af svigt

Ströbele gjorde det umulige og fik et møde med Snowden i stand på et neutralt sted. Dagen efter vendte han triumferende tilbage fra den russiske hovedstad til et enormt internationalt presseopbud i Berlin. Som på pressekonferencen hverken vil eller må Ströbele sige noget konkret om samtalen, om Snowdens situation i det svært bevogtede eksil i Ruskland eller om det neutrale mødested i Moskva.

Jeg tog kort og godt til Moskva for at finde ud af, om Edward Snowden kan bidrage til opklaringen af NSAs spionageaffære, og om han er klar til at udtale sig for en tysk domstol og et parlamentsudvalg, siger Hans-Christian Ströbele til Kristeligt Dagblad.

I et kortfattet brev fastslår Edward Snowden, at han er villig til at udtale sig over for en tysk undersøgelseskommission om NSA-overvågningens omfang og metoder. I tvetydige vendinger lyder betingelsen ifølge Ströbele, at tyskerne skal garantere Snowden, at de ikke vil udlevere ham til USA eller et lignende land.

Det krav har affødt en voldsom tysk debat, hvor Rusland indtil videre ser ud til at være den store vinder. Tysklands og dermed Vesteuropas tætte partnerskab med USA er sat på en voldsom prøve, mens den russiske præsident, Vladimir Putin, kan spille ytringsfrihedens beskytter i form af asyl til Snowden.

På hjemmebane har en lang række tyske politikere og medier krævet fuld opklaring med Snowden som hovedvidne, uanset om det måtte koste det gode forhold til USA. Samtidig hylder stadig flere tyskere Snowden som den digitale tidsalders helt.

Jeg hilser debatten velkommen. Den har allerede båret frugt. Næsten halvdelen af den tyske befolkning bakker op om kravet om at garantere asyl til hr. Snowden i Tyskland. Forbunds-regeringen får svært ved at fastholde sit nej, siger Hans-Christian Ströbele.

At Ströbele hermed rammer et ømt punkt i den kommende tyske regerings koalitionsforhandlinger, er han ganske bevidst om. Merkel og hendes konservative, kristeligt-demokratiske CDU skal mestre balancen mellem at holde gode forbindelser til USA, at bagatellisere sin egen hidtidige uvidenhed om overvågningen og samtidig sende symbolske signaler, der kan dulme den store forargelse i den tyske befolkning. For socialdemokraterne i SPD går det sværeste dilemma på, at partiet som oppositionsparti i sommer kritiserede CDUs linje i overvågningsdebatten på det kraftigste, mens de som regeringspartner vil have et medansvar for de transatlantiske forhold.

Uanset udfaldet vil debatten i sig selv efterlade spor i forholdet mellem Tyskland og USA. At Ströbele i sine bestræbelser for asyl til Snowden personligt skulle medvirke til at sætte det transatlantiske politiske forhold på spil, er i den garvede politikers øjne overdrevet.

Jeg mener, at det er uansvarligt at opstille den slags scenarier. USAs og Tysklands interesser er så ens på så mange punkter, at forholdet ikke for alvor er i fare, hvis man er klar til at tale roligt og fornuftigt med hinanden, lyder det afværgende.

Derfor kan han heller ikke endnu vurdere, om der vil ske afgørende fremskridt i forhold til datasikkerhed i den kommende regeringsperiode.

Nu må vi først finde ud af, hvad NSA faktisk har gjort og udrettet med data fra den tyske befolkning. Først herefter kan der drages konsekvenser. Om der sker fremskridt afhænger af, hvad den kommende regeringskoalition vil være med til, siger Hans-Christian Ströbele.

På den front er der allerede sket en del. Den tidligere og måske også kommende indenrigsminister Hans-Peter Friedrich har medgivet nødvendigheden af at inddrage Snowden som vidne i den tyske undersøgelseskommission. Men kun i Moskva.