Per Stig Møller: USA har overtrådt en grænse

Mens SF og Socialdemo-kraterne var meget oprørte over CIA’s overflyvninger af dansk luftrum, så gør regeringen i dag for lidt for at protestere mod overvågningen af Angela Merkel, mener den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller.?- Foto: Nils Meilvang.

Amerikanerne kan ikke spionere, som det passer dem, mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), mens tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen finder, at aflytningen af den tyske kansler Angela Merkel er et eksempel på normalt efterretningsarbejde

Alle lande samler efterretninger ind om hinanden. Men det er uhørt at aflytte et venligtsindet lands statschef. Derfor bør den danske regering melde klart ud og fordømme amerikanernes aflytning af Tysklands kansler, Angela Merkel.

Sådan lyder vurderingen fra den konservative folketingspolitiker, tidligere udenrigsminister, Per Stig Møller (K).

Da Obama trådte til, gjorde han meget ud af, at han ville samarbejde med USAs allierede. Amerikanerne kan ikke spionere, som det passer dem. Den danske regering bør sige klart fra. Der var ikke grænser for, hvordan SF og Socialdemokratiet fordømte CIAs overflyvninger. Den danske regering burde reagere langt skarpere. Når Tyskland bliver aflyttet, så skal man have en samlet europæisk position og gå sammen med de øvrige udenrigsministre, siger Per Stig Møller.

LÆS OGSÅ: Toppolitiker i USA: Vi er bedre til spionage end Europa

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har dog gjort det klart, at den danske regering ikke vil deltage i et fælles tysk-fransk initiativ mod den amerikanske aflytning.Afsløringerne af USAs angiveligt systematiske aflytning af toppolitikere som Angela Merkel har skabt kold luft mellem USA og Tyskland, og de øverste ledere i den tyske efterretningstjeneste rejser nu til USA for at undersøge sagen nærmere. Spørgsmålet er, om affæren er uhørt, eller om det faktisk er normal praksis, at venligtsindede nationer overvåger hinanden Per Stig Møller er ikke i tvivl om, at hensynet til den nationale sikkerhed gør, at også venner spionerer mod hinanden:

Men derfor er det ikke i orden, og når USA bliver taget med fingrene i kagedåsen, så må Europa reagere, lyder det fra Per Stig Møller.

Den tidligere konservative folketingspolitiker, Helge Adam Møller, der har lang erfaring som forsvarspolitisk ordfører, mener, at USA har overskredet en moralsk grænse:

Det er velkendt, at venligtsindede lande udøver industrispionage mod hinanden. Men det er umoralsk, at USA direkte aflytter et venligtsindet lands statsoverhoved. Man kan sammenligne situationen med et ægteskab, hvor ægtemanden åbner sin kones fortrolige og håndskrevne breve, siger Helge Adam Møller.

Tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen betegner derimod USAs aflytning af en nær allieret som helt normalt efterretningsarbejde.

I den verden findes kun samarbejdspartnere, men ingen venner. Sagen ligner Echelon-sagen fra 1999 og 2000. (Echelon menes at være det største elektroniske spionnetværk i historien, styret af blandt andet USA og Storbritannien, red.). Dengang sprang man også op som en løve, da man konstaterede, at USA spionerede mod sine venner, men faldt senere ned som et lam, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge den tidligere PET-chef har en efterretningstjeneste udelukkende det formål at beskytte nationens interesser. Og derfor giver det ikke mening at tale om etik og moral.

Efterretningstjenester har stor interesse i at skaffe viden om statsledere i venligtsindede lande i forhold til at vurdere stabiliteten i et land. De interesserer sig for eksempel også for statslederes sundhedstilstand. Derfor er der ikke noget mærkeligt i, at USA aflytter Angela Merkel, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

Den tidligere PET-chef finder det dog overraskende, hvis præsident Obama personligt har kendt til aflytningen af Angela Merkel:Normalt fedter efterretningstjenester nødigt de politiske ledere ind i deres måde at arbejde på, siger Hans Jørgen Bonnichsen, som generelt mener, at en stor del af den tyske vrede er teatertorden:

Tyskerne har af historiske grunde et meget anstrengt forhold til overvågning, så derfor skal Angela Merkel tage afstand fra det, der er foregået.