Nyt lovforslag vil give SKAT adgang til din baghave

Hvis der er tydelig byggeaktivitet på en privat grund, skal SKAT have mulighed for at gå ind gennem havelågen og tjekke håndværkerne, lyder det i lovforslag, der skal til afstemning i dag. Foto: colourbox.com

Politikerne kan i dag give SKAT mulighed for at gå direkte ind i folks haver, hvis der er håndværkere, der arbejder. Dermed får SKAT flere beføjelser end politiet. Et stort nederlag for friheden i samfundet, lyder kritikken

Politikerne kan i dag save et stort hak i en af vores civilisations grundpiller.

Så massiv lyder kritikken af et nyt lovforslag, der her til eftermiddag skal til afstemning i Folketinget. Loven skal dæmme op for sort arbejde med en række nye tiltag. Et af dem lyder, at skattefolk uden videre får adgang til at tjekke håndværkere, der arbejder på privat grund.

LÆS OGSÅ: Lovforslag strammer nettet om sort arbejde

Med SKATs nye beføjelser vil politikerne krænke den private ejendomsret, mener den borgerlige debattør og lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Søren Hviid Pedersen:

"En retsstat baserer sig på et skel mellem det offentlige og det private. Men med det nye lovforslag bryder staten med den grænse. Vi taler om, at ganske almindelige offentligt ansatte embedsmænd uden videre får mulighed for at trænge ind på privat ejendom. Det er mere, end politiet må. Det og er en meget uheldig glidebane," siger han.

Og netop den private ejendomsrets ukrænkelighed er ifølge Søren Hviid Pedersen en af vores civilisations grundpiller. Ud over, at den er med til at skabe velstand ved at skabe et dynamisk og omkostningseffektivt samfundet, har den også en normativ, moralsk berettigelse:

"Den private ejendomsret skaber en sfære omkring det enkelte menneske, hvor man kan sige, at dette er min ejendom, dette er mit helle. Her kan jeg være mig selv og være det menneske, jeg ønsker," forklarer han og understreger, at midlet ikke står mål med hensigten, når politikerne ønsker at dæmme op for sort arbejde ved at sælge ud af den private ejendomsret.

Lovforslaget er fremsat af skatteminister Thor Möger Pedersen (SF). Ifølge SF's skatteordfører Jesper Petersen kommer forslaget på baggrund af, at SKAT har ønsket bedre redskaber til at bekæmpe sort arbejde med.

"Vi har gennem længere tid set, at oplysningskampagner kun har en begrænset effekt i forhold til sort arbejde. Vi har brug for værktøjer til at kunne kontrollere bedre."

Forslaget er forud for dagens afstemning blevet kritiseret i heftige vendinger af blandt andre Advokatrådet, der mener, at loven er i strid med grundlæggende retsprincipper. I et høringssvar til lovforslaget skriver rådet, at lovforslaget ligefrem vil kræve en grundlovsændring for at kunne blive vedtaget.

Jesper Petersen mener, den principielle kritik skyder over målet:

"Jeg mener, man skal se jordnært og håndgribeligt på loven. I dag er det sådan, at hvis Arbejdstilsynet og SKAT tropper op ved en privat ejendom, hvor der foregår professionelt arbejde, man mistænker for at være uldent i kanten, har Arbejdstilsynet lov til at gå ind på den private grund og tjekke, mens SKAT må stå udenfor med en lang næse. Nu giver vi SKAT de samme muligheder som arbejdstilsynet," forklarer han og uddyber, at grundloven netop giver mulighed for, at man via lovgivning kan lave undtagelser for den private ejendomsret.

Han mener dog ikke, at politikerne decideret har givet køb på den private ejendomsret ved at give nye beføjelser til SKAT.

"Boligen er ukrænkelig. Derfor må SKAT ikke gå ind i folks private hjem. Grænsen går ved indgangen til huset. Det er en kendt tolkning af den private ejendomsret, som også bliver brugt ved Arbejdstilsynet," siger han og understreger, at statskassen hvert år går glip af otte milliarder kroner på grund af sort arbejde, og at der derfor er brug for de nye tiltag.

Men selvom den nye lovgivning skulle dæmme op for noget sort arbejde, er den ikke det værd, mener Søren Hviid Pedersen.

"Den personlige frihed involverer også retten til nogle gange at gøre nogle dumme ting som for eksempel at arbejde sort. Det er den pris, frihed har. Vi må også nogle gange acceptere, at der er familier, der behandler deres børn dårligt. Ellers skulle vi overvåge alle familier. I bund og grund handler det om, hvilket samfund vi vil have. Og hvis man fortsætter i denne retning, er skrækscenariet det totalitære overvågningssamfund," siger Søren Hviid Pedersen.

Den argumentation giver Jesper Petersen ikke meget for.

"Jeg mener, at man dermed argumenterer for retten til at snyde i skat og for at snyde sig uden om sit ansvar i fællesskabet," siger han.