Børnehaver sætter overvågningschip på børn

0Toårige Didrik Hennekens i legerummet i Annetorps børnehave i Malmø. Den snart treårige dreng tænker endnu ikke så meget på, om han er en pige eller en dreng og trækker gerne i en prinsessekjole. – Foto: Søren Staal.

MED AFSTEMNING Trods kritik fra pædagoger og forældre er to kommuner i gang med at indføre chipovervågning af børnehavebørn. Det sparer tid og giver tryghed, siger de.

Mere tid til omsorg og mindre tid til rutineopgaver. Det lyder umiddelbart som en idé, de fleste kan bakke op om, men når det handler om børnehavebørn, er situationen en anden.

En række børneinstitutioner i Silkeborg og Skanderborg arbejder nemlig på at introducere et armbånd med en lille chip, som børnene skal gå med. Dermed slipper de ansatte for med håndkraft at skulle krydse børnene af, når de kommer og går, og tanken er, at pædagogerne i stedet kan bruge mere tid på det, de er uddannede til: At tage sig af børnene.

Men den går ikke, mener pædagogernes egen fagforening, Bupl. Forældreorganisationen FOLA er også utilfreds, og ministeren advarer om, at planerne oven i købet er i strid med loven.

- Det handler om at blive taget imod af et menneske, så barnet føler sig velkomment og set. Man bruger heller ikke en chip, når man går ind og ud af en vens hus, siger BUPL's formand Henning Pedersen til Jyllands-Posten, der bringer historien.

LÆS OGSÅ: Massiv brug af overvågning i skoler

Formanden for Forældrenes Landsforening FOLA, Lars Klingenberg, kalder idéen "forrykt", mens børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) spørger, hvilket behov sådan en lille chip overhovedet skal dække.

|Og en børnechip er formentlig ikke engang lovlig, siger ministeren. Loven giver nemlig kun mulighed for brug af overvågningssystemer for klart definerede målgrupper, som ikke indbefatter børnehavebørn.

Men i Skanderborg Kommune er man trods kritikken meget åbne for at fortsætte planerne om at overvåge børnene elektronisk. Formand for undervisnings- og børneudvalget i Skanderborg Kommune, Frands Fischer (S), forklarer, at kommunerne er nødt til at tænke innovativt.

- Der bliver arbejdet videre med tanken om chip, og om man kan skabe et system, hvor man kommer uden om de kritiske ting, der selvfølgelig ligger i forslaget, siger Frands Fischer til Ritzau.

LÆS OGSÅ: Børn er en af de mest overvågede befolkningsgrupper

Formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, Jane Findahl (SF), har ikke nogen kommentarer til planerne, før hun har fået præciseret, hvordan børnehavechippen præcis skal fungere.

En af de institutioner, der fik idéen til børnechippen, er børnehaven Porskær i Galten. Her mener leder Lisbeth Højvang ikke, der er grund til at være nervøs. Tværtimod vil en chip skabe mere tryghed hos forældrene, mener hun.

- Det bliver synligt, hvis et barn forlader institutionen. Noget af det værste, der kan ske i en børnehave, er, at børn kommer til at gå væk, siger Lisbeth Højvang til Jyllands-Posten.

De argumenter forstår man udmærket i Etisk Råd, men et af Rådets medlemmer, Thomas Ploug, lektor på Aalborg Universitet, mener alligevel, der er grund til at advare mod overvågningen.

- Min grundlæggende bekymring er, at når vi introducerer en række af sådanne teknologier, kan vi ende med ligesom at glemme, at det er andre mennesker, vi har med at gøre, siger Thomas Ploug til Jyllands-Posten.

TEMA: Overvågning

Det er langt fra kun på børnehaveområdet, at velfærdsteknologien vinder frem og vækker debat.

Robotstøvsugeren afløser hjemmehjælpere i Billund Kommune, de ældre får kontakt med hjemmehjælperen via en skærm og i Horsens Kommune står landets første vaskerobot, der giver ældre et liggende bad.