Danskerne er vilde med overvågning

Det, der engang var en skrækvision hos danskerne, elsker vi nu. Vi vil overvåges, og loven skal laves om, så der kan sættes kameraer op på gågader og torve. Sådan mener fire ud af fem danskere. Det viser en undersøgelse, som Urban og Århus Stiftstidende har fået lavet hos Epinion.

Undersøgelsen peger på, at vi ikke kan få overvågning nok i det offentlige rum.

Ni ud af 10 støtter et nyt lovforslag om udvidet tv-overvågning. Forslaget går ud på at give butikker, banker og hoteller lov til at filme gaden og p-pladsen ved deres indgange. Der er allerede nu politisk flertal for forslaget, og det bliver formentlig vedtaget før sommerferien.

Resultaterne fra Epinion overrasker ikke Mads Thimmer, it-forsker på Innovationlab i Århus.

-- Selvfølgelig vil vi have mere overvågning. Især efter den 11. september og bombningerne i London sommeren 2005. I London blev bombemændene faktisk filmet af overvågningskameraer i undergrundsbanen, siger Mads Thimmer.

Han mener, at den yngre generation har et helt andet forhold til myndighederne end de ældre, som husker den kolde krig med spionage og aflytning. Danskerne er ikke længere bange for, at oplysninger om borgerne misbruges.

-- Det er helt tydeligt, at vi ønsker overvågningen. Tag bare parkeringspladsen i Tirstrup Lufthavn. Der er altid fyldt på den overvågede parkeringsplads, mens den uden kameraer har masser af tomme pladser, siger Thimmer.

Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning mener, at Big Brother-frygten er forsvundet.

-- I dag er der ikke nogen, som tror, at flere kameraer fører til en politistat. Vi tror, at Danmark er det bedste lille land i verden, så hvorfor skulle nogen gide overvåge os unødigt? Holdningen er, at kameraer kan beskytte os, mener han.

Næstformanden for IT-Politisk Forening, Niels Elgaard Larsen, tror, at undersøgelsens resultater hænger sammen med drabet på den unge århusianer i Jomfru Ane Gade i Aalborg i sidste måned.

Den holdning underbygger Epinion-undersøgelsen. Trods masser af snurrende kameraer i butikker, på banegårde, på skoler og i bybusser føler kun en ud af 20 sig generet af overvågning i dagligdagen.

/ritzau/