Skal organer kunne sælges? Ja, vi skal belønne viljen til at hjælpe

Karin riis jørgensen

Karin riis jørgensen Foto: PR-foto

relevante temaer

MED AFSTEMNING Måske kan penge skubbe til næstekærligheden, så flere donerer organer, mener Karin Riis-Jørgensen, tidligere europaparlamentariker for Venstre

Der er mangel på organdonorer, og derfor skal man honoreres økonomisk for at tilmelde sig Donorregistret, lyder det fra tidligere medlem af Europa-Parlamentet Karin Riis-Jørgensen (V).

Der er mangel på organdonorer i Danmark. Hvad skal man gøre for at få flere til at melde sig som donorer?

Tiden er kommet til at ændre taktik, og vi er nødt til at se på, hvordan man diskuterer organdonation i andre lande. Man må godt diskutere, om man skal honoreres økonomisk ved at registrere sig som donor, eller ved at man giver en lever eller nyre, mens man stadig lever.

QUIZ:Test din viden om organdonation

Hvilke økonomiske tilskyndelser kan der være tale om?

Jeg har undersøgt, hvad man gør i andre lande. I for eksempel Israel giver man donorer mulighed for at komme højere op på ventelisten til selv at få organer. En anden idé er at give økonomisk hjælp til afholdelse af donorens begravelse. I Singapore giver man en livslang sundhedsforsikring til dem, der donerer en nyre. En mulighed er også at give efterladte et såkaldt scholarship (stipendium, red.) til minde om den afdøde donor. Der er mange forskellige muligheder, men det vigtigste lige nu er, at det bliver taget op til diskussion. Derfor har jeg blandt andet opfordret Det Etiske Råd til at sætte det på dagsordenen.

Vil økonomiske tilskyndelser kunne løse problemet med donormanglen?

Det er klart, at det ikke er et quick-fix, som løser problemet. Der er allerede mange gode tiltag i gang. Et eksempel er Dansk Center for Organdonation i Skejby, og både i Midtjylland og Nordjylland er man dygtig til at få organdonorer.

Vi bliver også nødt til at se i øjnene, at der er en udbredt illegal organdonationshandel, men jeg vil aldrig kaste den første sten mod dem, som er rejst til udlandet for at få et organ. Jeg var heldig, at jeg selv kunne levere en nyre til min søn, da han blev syg, men det er ikke alle, der er så heldige, og derfor kan nogle blive desperate. Den bedste måde at komme illegal organhandel til livs på er at gøre noget i sit eget land for at få flere organdonorer.

Kunne du forestille dig, at man giver et kontant pengebeløb til donorer?

Det er også en mulighed, at man får et kontant beløb, men hvor højt det skal være, kan jeg ikke sige.

Risikerer man så ikke, at det er mindre bemidlede som for eksempel unge studerende eller enlige mødre, der vil donere organer, alene fordi de mangler penge?

Det er en hårfin balance, om organer bliver en han­delsvare. Det må ikke blive en aflønning til donorer. Giver man donorer penge i hånden, bliver det hurtigt en markedsplads, men økonomiske tilskyndelser kan samtidig give et skub i ryggen til, at man melder sig til donorregistret. Begravelsestilskud eller skattefordele er mere uhåndgribelige penge end et kontantbeløb.

Ender det ikke med at blive en etisk glidebane?

Det er ikke en etisk glidebane at give økonomiske tilskyndelser til donorer. At lade folk dø på en venteliste er i langt højere grad en etisk glidebane. Fokus er hele tiden på den, der skal donere, og det er også vigtigt. Men man bør også have fokus på dem, der står på venteliste og dør, fordi de ikke kan få en nyre, lever eller et andet livsnødvendigt organ.

Burde organdonation ikke ske af altruistiske grunde frem for økonomiske?

I katolske lande tillader hovedparten af familier til den afdøde at anvende organerne af altruistiske grunde. I protestantiske lande som Danmark er donationsraterne lave sammenlignet med de katolske lande. I vores sekulære land har vi nok i os selv. Spørgsmålet er, hvor vores næstekærlighed er blevet af. Den er tydeligvis ikke ret stor, så det kan være en god idé, at man får penge, hvis det kan skubbe til næstekærligheden.

marianne.knudsen@k.dk

Marianne Nygaard Knudsen

Født 1986. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Syddansk Universitet i 2013.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

W.A. Mozarts Klaverkoncerter

kr. 399,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.