Rigshospitalets direktør: Organdonation er tidens største etiske dilemma

Dilemmaet om organdonation kan som et sandt dilemma ikke løses. Vi må overveje, om der er brug for en anden slags samtale og dialog, hvor begge sider af dilemmaet står klart for alle parter i samtalen, siger direktør for Rigshospitalet, Torben Stentoft (arkivfoto) Foto: Christian Als

ETIK-JULESERIE: Organdonation er et næsten uløseligt etisk dilemma. Det er smerteligt at vente på et organ. Og svært at tage stilling til, om man skal donere organer væk, siger Torben Stentoft, Rigshospitalets direktør

Etik.dk spørger i løbet af december en række markante personligheder om, hvad der bliver næste års største etiske dilemma. I dag svarer Torben Stentoft, direktør for Rigshospitalet i København:

1) Hvad, synes du, bliver det vigtigste etiske dilemma at løse i 2013?

Set i mit perspektiv bliver organdonation det største etiske dilemma i 2013. Organdonation er relevant at overveje, når vores behandling ikke kan redde patientens liv, og hvor patienten som organdonor kan redde andre patienters liv.

Det er en vanskelig og smertelig situation for de pårørende, som der skal tages hensyn til. Det er en vanskelig og smertelig situation for de patienter, der venter på et nyt organ. Doneres der for få organer, risikerer patienter på venteliste til et nyt organ at dø.

Organdonation er over årene diskuteret mange gange og er et ægte dilemma: Der findes ingen sande svar, ingen facitliste for det rigtige. Det er op til den enkelte at tage stilling og træffe valg.

2) Hvorfor er netop det dilemma vigtigt at løse?

Jeg er orienteret om, at vi nu ser en begyndende mangel på organer.

Medierne er på det seneste gået endog meget tæt på den vanskelige situation og samtalen om valget. Der er blevet sået tvivl om de lægelige vurderinger.

LÆS OGSÅ: Organdonation kræver høj etik

Jeg har set, at omtalen har ført til, at antallet af tilmeldinger til donorregistret er steget efter omtalen måske som et udtryk for, at flere end før tager principiel stilling. Det er imidlertid ikke det samme som at flere vil samtykke til organdonation, når man faktisk står i den vanskelige situation.

3) Hvordan synes du, dette etiske dilemma skal løses?

Dilemmaet kan som et sandt dilemma ikke løses. Vi må overveje, om der er brug for en anden slags samtale og dialog, hvor begge sider af dilemmaet står klart for alle parter i samtalen.

Der er desuden brug for dialog, der kan imødekomme og håndtere den tvivl og usikkerhed, som den seneste medieomtale har sået.