Mens de venter på organer: Næsten en patient dør om ugen

Donorkort fra Donorregistret. På Donorkortet kan man skrive, om man vil være organdonor - dvs om ens organer må anvendes til transplantation efter ens død. Og det er der så få danskere, der har gjort, at næsten en om ugen dør på grund af organmangel. - Foto: Christian Lindgren Denmark

Manglen på organer i Danmark koster menneskeliv næsten hver eneste uge, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen

Patienter venter meget længe på et nyt hjerte, en lever eller nye lunger, fordi der er stor mangel på organdonorer. Faktisk viser nye tal, at manglen er så stor, at der næsten dør én patient om ugen, mens de står på venteliste til et nyt organ.

En af dem, der kom til at vente for længe var Stine Jensen. Hendes lunger var ødelagt af en sjælden bindevævssygdom, og fordi hun ikke kunne trække vejret, blev hun holdt i live døgnet rundt af et iltapparat. Hun ventede på en organdonor i fire år.

- Vi kunne hele tiden se, at det gik ned ad bakke, hun fik færre kræfter, og hun kunne kun holde til at være ude i kortere og kortere tid, fortæller søsteren Marie Vous til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste ting at vide om organdonation

Til det sidste håbede 41-årige Stine Jensen, at hun nåede at få nye lunger, så hun kunne blive rask. Så sent om i december 2011 gav hun et interview til TV-Avisen:

- Den største bekymring er egentlig stadigvæk, at man ikke har fået chancen, for at det kunne blive bedre. Man vil gerne have chancen, og jeg frygter, at jeg ikke når det, sagde hun dengang.

QUIZ: Test din viden om organdonation

Frygten blev virkelighed, for Stine Jensen nåede det ikke. Der kom ingen donor, og hun døde i januar i år, mens hun stadig stod på venteliste til nye lunger.

- Jeg gik i chok, kæmpechok, man tænker, nej, nej, nej, fortæller søsteren Marie Vous.

Nye tal fra Scaniatransplant, der samler alle data om organtransplantationer i Danmark, viser, at der næsten dør 50 patienter om året, som står på venteliste til et nyt organ.

DILEMMA: Hvorfor må vi ikke sælge vores egen nyre?

Det er langt flere end i de andre skandinaviske lande, og det er under al kritik, mener Transplantationsgruppen, der en sammenslutning af de patientforeninger, der varetager interesser for mennesker, der har fået eller venter på et nyt organ.

- Det er ikke godt nok. Det gælder jo altså om, at vi får transplanteret folk - inden de dør, og derfor skal vi have mere gang i transplantationerne i Danmark, siger formanden for Transplantationsgruppen, Jan Rishave. Lige nu står omkring 500 på venteliste, men for at flere kan få et nyt organ, kræver det, at flere er villige til at donere deres organer.

TEMA: Organdonation

- Det er ikke særlig moderne for øjeblikket at spørge, hvad man kan gøre for samfundet eller almenheden, man spørger mere, hvad kan samfundet gøre for mig. Jeg tror det er den ånd, der er forklaringen på, at folk ikke er særligt villige til at give organer. Man er simpelthen ikke indstillet på det, siger Daniel Steinbrüchel. Han er professor og kirurgisk ansvarlig for lungetransplantations-programmet i Danmark.

CITATHISTORIE: DR NYHEDER

LÆS OGSÅ: Svend Eriks historie del 1: Et varmt farvel

LÆS OGSÅ: Svend Eriks historie del 2: Hvad har du dog gjort, lille mand