Læger frygter færre donorer efter dokumentar

I aften viser DR dokumentaren "Pigen der ikke ville dø". Læger frygter, at den vil føre til færre organdonorer.

Læger frygter, at tv-dokumentar vil skabe tvivl om dødskriterium og give færre organdonorer

Patientforening og læger er bekymrede for, at DR1-dokumentaren "Pigen der ikke ville dø" vil skabe forvirring hos danskerne omkring organdonation.

Udsendelsen vises på DR1 klokken 20 onsdag aften og handler om en hårdt kvæstet pige, der mirakuløst overlever et færdselsuheld.

Pigen overlever, selvom læger undervejs i forløbet fortæller forældrene, at alt håb er ude, og at de skal tage stilling til, om deres datter skal være organdonor.

På Aarhus Universitetshospital, hvor pigen blev behandlet, er cheflæge Claus Thomsen bekymret for, hvordan befolkningen vil opfatte udsendelsen.

- Det, vi hele tiden har arbejdet for at sikre, er, at der ikke bliver rejst tvivl om hjernedødsdiagnosen, om organdonations-problematikken, og så at det skal komme til at skade antallet af mulige donorer, siger han.

Ledende overlæge Carsten Kock-Jensen på Aarhus Universitetshospital uddyber.

- Man hører i en samtale med forældrene, at spørgsmålet omkring donation og hjernedød bliver nævnt. Og det kan måske give nogle den fejlagtige opfattelse, at man godt kan vende tilbage til livet, selvom man er erklæret hjernedød. Det kan man ikke.

Begge læger understreger, at der ikke var risiko for, at pigen kunne være blevet erklæret hjernedød uden at være det. De erkender dog samtidig, at samtalen med forældrene om organdonation blev taget for tidligt.

I en pressemeddelelse skriver Aarhus Universitetshospital, at der er tale om et fejlskøn:

- Vi laver et fejlskøn undervejs, og vi fik derfor givet familien det indtryk, at deres datter og søster var uafvendeligt døende.

Hos Transplantationsgruppen, der er en sammenslutning af patientforeninger, frygter man også for, hvilke konsekvenser dokumentaren vil få.

- Hvis det viser sig, at organdonation bliver negativt omtalt, og folk begynder at melde fra som donorer, så er der nogle mennesker, der vil dø på ventelisten, siger formand for Transplantationsgruppen, Jan Rishave.

Hos DR har man også tænkt over, hvilken betydning udsendelsen kan få. Men selvom den viser et usædvanligt hændelsesforløb, har der ikke været tvivl om, hvorvidt man skulle sende historien.

- Vi kan jo ikke undlade at bringe et forløb, der rejser nogle væsentlige og relevante problemstillinger, fordi nogen er bekymrede for, om det kan skade sager om organdonation.

- Vi skal jo ikke lave programmer, der tager stilling for eller imod organdonation. Vi skal vise forløbet så faktuelt og korrekt, som vi overhovedet kan, siger DR's dokumentarchef, Steen Jensen.