Kina vil bekæmpe ulovlig organtrafik

Det første system med organdonation indføres i Kina, der har problemer med ulovlig organtrafik. De fleste lovlige organer kommer i dag fra henrettede fanger

Når en kineser lovligt får en nyre eller et andet organ, har det sandsynligvis siddet i kroppen på en henrettet fange.

Får en kineser derimod et organ på ulovlig vis, har det formentlig kostet betydelige summer til mellemmænd, der har bestukket sig frem for at få forfalskede dokumenter og en donor.

Det vil myndighederne gøre op med, og derfor har Kina som et forsøg introduceret et organdonationssystem i 10 provinser og byer.

- Systemet er i offentlighedens interesse og vil gavne patienter uanset social status og velstand, når det gælder retfærdig fordeling af organer, siger Huang Jiefu, Kinas vicesundhedsminister, onsdag til avisen China Daily.

Han siger videre, at organer fra henrettede fanger "ikke er en ordentlig kilde til organtransplantationer".

Kinesere opfordres til at blive organdonorer, og der oprettes en fond, der skal støtte patienter og donorernes familie.

Avisen skriver, at henrettede kriminelle i dag leverer omkring 65 procent af de organer, der transplanteres i Kina.

Sundhedsministeriet siger, at næsten 1,5 millioner kinesere hvert år har brug for et nyt organ, men at kun 10.000 kan få et.

Manglen på organer betyder, at patienter og deres pårørende bliver desperate og er parat til at betale mange penge for et nyt organ, hvilket giver grobund for et sort marked.

Ulovlige transplantationer fra levende donorer og historier om udlændinge, der får transplantationer i Kina, kan jævnligt læses i kinesiske medier.

I øjeblikket tillader kinesisk lov kun personer at levere organer til familiemedlemmer.