Flest organdonorer i byerne

Der er stadig mangel på organer, og specielt på landet holder danskerne sig tilbage med at tilmelde sig donorregistret. - Foto: Henning Gøtzsche

Langt flere byboer tøver ikke med at melde sig som organdonorer. Kampagner målrettes landboer for at få flere til at lade sig registrere

Mens mere end hver 10. dansker i Odense, Århus og København har skrevet sig op i donorregistret, ser billedet meget anderledes ud i resten af Danmark.

I bl.a. det sydlige Danmark er der i Tønder kun en ud af 21, der vil af med sine organer, når de dør. I Billund og Vejen kommune er det hver 17. Det skriver DR.

Også på Fyn er der store forskelle. Hvor hovedbyen, Odense, topper med hver 10. borger, der melder sig i registret, kniber det på landet. På Ærø og Langeland vil kun hver 14. donere et eller flere organer.

Ifølge Jes Voight fra Transplantationsgruppen er der en god forklaring på forskellene.

- Vores informationskampagner når ikke ligeså godt ud i de små samfund som i de store byer, siger han.

Transplantationgruppen er en sammenslutning af de patientforeninger, der varetager interesser for transplanterede og patienter, der venter på en organtransplantion. Foreningen samarbejder med Sundhedsstyrelsen om kampagnen "Tag stilling", som kørte i foråret.

Kampagnen fik mange til at melde sig, men der er stadig lang vej igen.
I Sundhedsstyrelsen er man derfor opmærksom på forskellene mellem land og by.

- Frekvensen er noget højere i storbyerne. Derfor sørger vi for at vælge medier, der ikke er alt for storby-orienterede, og at nå de lokale og regionale medier, siger Bjørn Ursin Knudsen, som er sociolog i Sundhedsstyrelsen.