Dilemma: Hvorfor må vi ikke sælge vores egen nyre?

Hospital, operation, organ Foto: colourbox.com

En løsning på de manglende nyredonationer kan være at tilbyde folk en pæn sum penge for deres organ. Sådan lyder debatten igen i England. Det kunne vi bestemt også overveje i Danmark, mener direktør for Cepos, Martin Ågerup

Hvis ikke folk har lyst til at give deres nyrer væk, er det på tide, at vi prøver at lokke dem med penge. Sådan lyder forslaget fra en seniorforsker i England, hvor der ligesom i Danmark er mangel på donorer. Forskeren Sue Rabbitt Roff fra University of Dundee foreslår i den britiske avis The Guardian, at man for eksempel kunne tilbyde folk 28.000 pund, altså godt 240.000 danske kroner, for deres nyre.

Også herhjemme er der debat om, hvorvidt det kunne være en mulighed. Blandt andet er Martin Ågerup, der er direktør for den borgerlig-liberale tænketank Cepos, åben for ideen:

Der er folk, der lider og dør, fordi der er mangel for donorer, siger han.

LÆS OGSÅ: Betaling til organdonorer vil kunne modvirke organhandel i Den Tredje Verden

Han mener også, at det af mere principielle årsager burde være i orden at få betaling for sin donation:

Hvis vi må forære vores nyre væk, så må vi vel også sælge den.

Martin Ågerup kan dog godt se, at nogle folk vil kunne føle sig økonomisk pressede til sælge deres nyre, fordi de mangler penge.

Men mennesker gør meget for pengenes skyld, og beløbet vil måske også kunne hjælpe dem meget, siger han og tilføjer, at der allerede findes et illegalt marked for salg af organer, hvor rige folk fra Vesten tager til fattige lande og køber organerne derigennem.

Ved at gøre det lovligt, kan vi skabe et hvidt marked i stedet for et sort.

Formanden for Det Etiske Råd Jacob Birkler er enig i, at vi bør forsøge at skaffe flere donorer. Men han mener ikke, at dette er den rette vej at gå:

Mennesket bliver tingsliggjort. Vi bliver gjort til en vare, siger han og slår fast, at mennesket ikke skal reduceres til blot et middel, men altid bør være et mål i sig selv.

I stedet skal man ifølge Jacob Birkler få folk til at blive donorer på grund af det ærefulde i det.

Det vigtige er at sætte fokus på det værdifulde og værdige i at være donor, siger han og tilføjer, at han mener denne værdighed forsvinder, så snart der blandes penge ind i det:

Vores motiv flyttes fra at være altruistisk til egoistisk. Vi kommer til at tænke på, hvad vi selv kan få ud af det, i stedet for hvad får andre ud af det.

Martin Ågerup finder ikke de etiske argumenter overbevisende. Han er enig med Jacob Birkler i, at forslaget vil komme til at ramme vores værdighed. Men han mener samtidig, at et forbud rammer os hårdere:

Vi ejer vores egen krop. Det er nedværdigende, hvis andre skal fortælle os, hvad vi må og ikke må med den.

Jacob Birkler er en del af Kristeligt Dagblads etikpanel. Læs mere om panelet her