Det Etiske Råd splittet over organdonation

Skal alle være organdonere automatisk? Det spørgsmål deler nu Etisk Råds medlemmer. - Foto: stock.xchng

Medlemmerne af Etisk Råd er uenige omkring reglerne for organdonation. Knapt halvdelen vil ændre reglerne, så alle danskere automatisk er organdonere

Danmark er et af de dårligste lande i EU, når det kommer til organdonation. Der er simpelthen for få, som melder sig til donorregistret, og det betyder, at tusinder dør, mens de venter på et organ.

Det vil knapt halvdelen af Det Etiske Råd have lavet om på ved at ændre reglerne, så alle automatisk er medlem, skriver Politiken.

I dag skal man selv tilmelde sig donorregistret. Den anden model, som man eksempelvis har i Spanien, betyder, at alle automatisk er medlem fra de er født. Så kan man selv vælge, om man ikke ønsker at stå i registret.

Formand for rådet, Peder Agger, er en af dem, som gerne ser, at reglerne ændres. Han mener, at hensynet til patienterne på ventelisten står over alt andet.

- Hvis vi skal hjælpe hinanden i det her samfund, så må hensynet til fællesskabet veje tungere end den abstrakte personlige frihed til at bestemme over kroppen, siger Peder Agger til Politiken.

Den holdning deler rådets næstformand, Lotte Hvas, langt fra. Hun mener, at det er bondefangeri, hvis man gør alle folk til donorer uden deres samtykke.

- Det er ikke rimeligt, at man skal sige til de pårørende, at nu klapper fælden, for han har ikke fået sig meldt fra registeret. Pludselig tilhører patienten samfundet. Det er fuldstændig urimeligt og helt uholdbart, siger hun.

Reglerne står ikke til at blive ændret lige nu, men Peder Agger forudser, at der om ti år vil være et flertal i Etisk Råd.

Han håber, at de nye anbefalinger bliver et positivt indspark i debatten om organdonation, skriver avisen.