Briter skal selv sige nej til organdonation

Hvis du ikke siger nej, så har du sagt ja. Det er holdningen i den britiske regering, som har planer om at ændre reglerne for organdonation. - Foto: Stockxchng.

Regeringen møder stor opbakning til planer om at ændre den hidtidige politik, hvor den enkelte eller vedkommendes familie skulle give tilsagn om at være organdonor

Hvis du ikke siger nej, så har du sagt ja. Det er holdningen i den britiske regering, som har planer om at ændre reglerne for organdonation.

Premierminister Gordon Brown luftede tanken i et indlæg i den britiske søndagsavis The Sunday Telegraph, hvor han argumenterede for, at en ændring af de nuværende regler kan redde tusinder af liv. En ekspertgruppe er på vej med en rapport, som premierministeren allerede har udledt essensen af. Argumentet fra premierministeren er overvejende økonomisk og rationelt og ikke etisk.

Et sådant system synes at have potentialet til at fjerne det gab, som vi i dag har mellem de potentielle for-dele ved organdonationer og de begrænsninger, som vort nuværende system med tilsagn giver, skriver Gordon Brown.

Sundhedsminister Alan Johnson har været hurtigt til at følge op, og forklare de konkrete fordele.

Sidste år oplevede omkring 2400 mennesker fordelene ved en organtransplantation, men flere end 1000 mennesker dør stadig hvert år, mens de venter på en transplantation. Disse anbefalinger er det første essentielle skridt til at forbedre systemet for organdonation, fremhæver Alan Johnson over for den britiske nyhedsstation BBC.

Alene for nyredonationer står det britiske samfund til at spare fem milliarder kroner til dialysebehandling.

Men helt så enkelt er det ikke ifølge flere patientorganisationer.

Formodet samtykke er ikke noget samtykke. Vi har arbejdet i årevis for at opbygge et system baseret på ordentlig, informeret samtykke i sundhedsvæsenet i dette land. Det system er Gordon Brown nu klar til at skrotte, lyder kritikken fra Joyce Robins fra organisationen Patient Concern.

Inspirationen til de nye planer kommer fra Spanien, som kræver et fravalg frem for et samtykke. Resultatet er tre gange flere organer til donation end i Storbritannien.

Den britiske lægeforening har længe været fortaler for et system, hvor organer må bruges til donation, medmindre den pågældende person eller de pårørende har sagt fra.

Liberaldemokraterne mener, at en ny politik vil være en hjælp for netop de pårørende

Ved at bede folk om at sige fra vil vi være sikre på, at folks rigtige ønsker bliver respekteret, og sørgende familiemedlemmer vil blive sparet for den oplevelse, som det kan være, at skulle træffe en måske forkert beslutning på det værst mulige tidspunkt, siger Evan Harris, som ud over at være medlem af parlamentet også er læge.

De konservative er ikke indstillet på at skifte politik.

Det er kun fire år siden, Gordon Brown og Alan Johnson stemte mod et forslag om formodet tilsagn, fordi befolkningen ikke støttede tanken. Parlamentet konkluderede dengang, at det vil være forkert at tage organer uden tilsagn, påpeger skyggesundhedsministeren Andrew Lansley til avisen Financial Times.

norum@kristeligt-dagblad.dk