Biskopper opfordrer til organdonation

Karsten Nisse, biskop i Viborg, og Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe, opfordrer danskerne til at donere deres organer. Det er en måde at vise næstekærlighed på, og du er forpligtet til at vise næstekærlighed," siger hun. - Foto: Peter Kristensen.

MED AFSTEMNING Formodet samtykke er ikke en god idé, men danskerne bør melde sig som organdonorer, opfordrer to biskopper

Udvis næstekærlighed ved at donere dine organer. Sådan lyder opfordringen nu fra biskop Elisabeth Dons Christensen til DR Nyheder:

"Organdonation er en måde at vise næstekærlighed på, og du er forpligtet til at vise næstekærlighed," siger Elisabeth Dons Christensen, der er biskop over Ribe Stift og tidligere medlem af Etisk Råd.

LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste ting at vide om organdonation

Og samme budskab lyder fra biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, som siger:

"Hvis jeg ikke længere har brug for et hjerte eller en hornhinde, og jeg samtidig kan hjælpe et andet menneske til liv, så vil jeg gøre det," siger han

LÆS OGSÅ: Mens de venter på organer: Næsten en patient om ugen dør

Han frygter ikke, at lægerne forhindrer menneskets genopstandelse, når de fjerner et organ fra en død person.

"Det er jo ikke sådan, at vores evige liv afhænger af organer," siger han.

En moderne folkekirke skal kunne rumme de etiske problemstillinger, som dukker op i takt med lægevidenskabens fremskridt og øgede muligheder, siger begge biskopper.

"Præsterne har frihed til at prædike om, hvad de vil, og jeg tror ikke, at organdonation er et af gudstjenestens store emner. Faktisk har jeg aldrig hørt en prædiken om det. Men vi diskuterer organdonation og andre etiske emner ved møder i sognet, og det er vigtigt, at vi rummer de debatter. Det er faktisk i folkekirken, at sådanne debatter føres i dagens Danmark," siger Elisabeth Dons Christensen.

Men hun støtter ikke modellen med formodet samtykke, hvor man skal melde sig fra i stedet for til i forbindelse med organdonation - en model, der har været forslået flere gange, blandt andet af De Radikale og SF.

LÆS OGSÅ
: Det mener partierne om organdonation og formodet samtykke

"Det er ikke fordi, at jeg er imod det af princip, men fordi det rent praktisk vil være meget svært i forbindelse med den meget sårbare situation, som ofte omgiver et dødsfald og en begravelse. Det gælder særligt ved pludslige dødsfald, hvor folk ikke er beredt på noget. Jeg tror, at det er bedre at have taget stilling, inden døden indtræffer," siger hun.

Også i den sammenhæng flugter hendes holdning med kollega Karsten Nissen.

"Det er vigtigt at træffe beslutningen på et oplyst grundlag, siger han".

DILEMMA: Hvor ofte skal man spørges til organdonation?

Begge biskopper påpeger, at de giver udtryk for deres personlige holdning - ikke hele folkekirkens.

"Der er forskellige holdninger til dette emne, også i folkekirken," understreger Elisabeth Dons Christensen, der selv er organdonor.

Hver uge dør en person i Danmark, mens han eller hun venter på et nyt organ.

LÆS OGSÅ: Det mener verdensreligionerne om organdonation

I en ny meningsmåling lavet af Epinion for DR Nyheder siger seks ud af 10, at alle skal afkræves svar, når de bliver myndige.

Det vil sige, at man skal sige ja eller nej til organdonation, når man bestiller nyt kørekort, pas eller sygesikringsbevis.

TEMA: Organdonation

QUIZ: Test din viden om organdonation