Kun få forældre bliver dømt for vold mod deres børn

Kommunerne bør gøre mere og gå længere for at anmelde voldelige forældre, mener Helle Larsen, formand for Danske Familieadvokater. – Foto: Modelfoto: Niels Ahlmann Olesen.

Politiet erkender, at der bliver rejst alt for få sager mod voldelige forældre. Myndighederne er ikke gode nok til at anmelde forældre, som slår deres børn, mener ekspert

Selvom to ud af tre forældre mindst én gang begår vold mod deres børn, er det sjældent, at forældre bliver dømt for det. Derfor skal kommunerne gøre mere og gå længere for at anmelde forældrene, mener Helle Larsen, som er formand for Danske Familieadvokater.

LÆS OGSÅ: De fleste har begået vold mod deres børn

Kommunerne er ofte for langsomme i sager om vold mod børn. Og man tænker for meget på udgifterne ved at skulle gribe ind. Det kræver nemlig omfattende undersøgelser at få en mistanke om vold mod et barn bekræftet, siger hun.

Omvendt er politiet alt for tilbageholdende, når det endelig får en anmeldelse, mener hun.

Her skal politiet tage anmeldelserne mere alvorligt og blive bedre til at indsamle de nødvendige beviser, så sagerne kommer for retten:

Det er som regel kun, hvis der er meget tydelige mærker på barnet eller på forhånd er klare beviser, at politiet indleder en fornuftig efterforskning. Og det betyder, at læreren, pædagogen og de sociale myndigheder stopper med at indberette sagerne, når de gentagne gange strander på politiets skrivebord og ikke fører til noget, siger Helle Larsen.

Hun forstår godt, at det kan være svært for politiet, når for eksempel den ene ægtefælle anklager den anden for at slå barnet, og det er påstand mod påstand. Men derfor er det netop vigtigt at få flere sager prøvet ved domstolene. For enten får anklagede forældre renset sit navn, eller også fører det til en berettiget dom, mener Helle Larsen.

Hos Rigspolitiet har man ikke tal på, hvor mange forældre, som bliver dømt for vold mod deres børn. Men man erkender, at det kun er få af forældrene, som man får kendskab til, fortæller Lars-Christian Borg, pressekoordinator i Københavns Politi.

Ofte foregår vold mod børn inden for hjemmets fire vægge. Derfor er det nærmest umuligt at tage forældrene på fersk gerning. Og vi får alt for få anmeldelser fra dem, som er i daglig kontakt med børnene. Og det er nødvendigt for, at vi kan gå ind i sagerne, siger han.

Men selvom politiet får en anmeldelse, er det ofte op ad bakke at få rejst en sag. Det kræver nemlig beviser, som er svære at indhente, fortæller Lars-Christian Borg.

Med mindre den ene forælder anmelder den anden, er det vanskeligt at skaffe vidner. Så skal naboerne have set noget samtidig med, at der skal være tydelige skader på barnet som et blåt øje eller en flækket tand. Og ofte er det nødvendigt at få anklagerne bakket op hos lærere og pædagoger, siger han.

Ifølge Lars-Christian Borg er der en masse elementer, som skal gå op i en højere enhed, hvis der skal være beviser nok til at dømme en forælder. Politiet har nemlig flere gange oplevet falske anmeldelser af vold mod børn. Det sker blandt andet, når forældrene strides om forældremyndigheden eller på anden måde har fordel af at få den anden dømt, fortæller Lars-Christian Borg.

Derfor er det hele tiden en balancegang, hvor vi i lige så høj grad skal være forsigtige for at undgå, at uskyldige forældre bliver dømt.

Han opfordrer til, at kommuner og de sociale instanser i højere grad anmelder voldelige forældre. Til gengæld garanterer han, at politiet nok skal foretage den nødvendige efterforskning.