Det er ødelæggende, når forældre slår

Bente Boserup, souschef i Børns Vilkår og chef for Børnetelefonen Foto: Søren Svendsen

En ny undersøgelse viser, at to ud af tre forældre straffer deres barn fysisk. Det sker til trods for, at revselsesretten blev ophævet i 1997. Spørgsmålet er, om forældrene ved bedst og skal have lov til at sætte fysiske grænser for deres børn

Skal forældre kunne straffe deres børn fysisk? Nej, mener Bente Boserup, souschef i Børns Vilkår og chef for Børnetelefonen.

Forældre skal naturligvis ikke have lov at straffe deres børn fysisk. Både fordi det er en overtrædelse af loven, men endnu vigtigere fordi det er skadeligt for børnene. Det er enormt ødelæggende, når mor eller far, som skulle være dem, der giver den allerbedste omsorg, pludselig slår. Så bliver barnet bange og føler sig truet på sin basale tryghed, hvilket har mange negative konsekvenser. Børn får svært ved at finde ud af, hvem de kan stole på, og hvem de ikke kan stole på. Også selvom det kun er sjældent, barnet får en lussing, bliver barnet lang tid efter bange for, hvornår det vil ske igen. Det oplever vi ofte, når børnene ringer ind. Hvornår er det næste gang, at far eller mor mister kontrollen? Derfor er det ikke overgrebet alene, men også angsten og usikkerheden der følger med.

Men kan fysisk afstraffelse ikke i tilspidsede situationer være nødvendigt, hvis barnet er helt umuligt?

LÆS OGSÅ: De fleste har begået vold mod deres børn

Nej. Forældrene kan jo gøre alt muligt andet for at vise, hvad der er rigtigt og forkert. Desuden lærer børnene, at bliver man sur eller vred eller er ude i en konflikt, så skal man bare slå fra sig. Børnene gør jo, hvad de voksne gør. Og det kan betyde rigtig mange slagsmål i skolen og med kammeraterne. Og på den lange bane oplever vi også, at mange børn får koncentrations- og hukommelsesproblemer, aggressioner og får svært ved at få sig en uddannelse. Der er også langt større risiko for at udvikle anlæg for selvmord, stofmisbrug og angstlidelser hos børn, der er blevet slået af deres forældre.

Vil det sige, at mange forældre ikke ved, hvad der er bedst for deres egne børn?

Vi skal huske på, at mange forældre er kærlige og omsorgsfulde. Men hvis de slår, så ved de ikke, hvad der er bedst. Og har forældrene først overskredet den tærskel, det er at slå sit barn, så tænker barnet, at det først rigtig gælder næste gang, det bliver slået. Og det sker som oftest, når forældrene er stressede og trætte og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Forældrene fortryder som regel, at de har slået deres børn. Og det gør ikke børnene nemmere. Så fysisk afstraffelse hjælper hverken forældrene eller børnene. Det handler om, at forældrene får skabt nogle trygge og kærlige rammer for børnene, hvor forældre og børn gensidigt respekterer hinanden."