Sort arbejde er en del af samfundet

Opvasker i køkken, sort arbejde Foto: Lars Wittrock/til web

Skatteminister: Sort arbejde er et vilkår i et samfund som vores. Vi kan ikke afskaffe det fuldstændigt

Hver anden dansker har fået lavet sort arbejde inden for det seneste år. Og det tjener de 21 milliarder kroner uden om skattevæsenet på.

Det er alt for meget, og det er uacceptabelt. Det siger skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

"Det er et højt tal. Der findes alt for meget sort arbejde. Det vil betyde noget i forhold til den aktuelle økonomisk udfordring, hvor vi skal skaffe 24 milliarder kroner, hvis danskerne betalte de skatter og afgifter, de skulle," siger Troels Lund Poulsen.

En rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed konkluderer, at det vil være svært at komme det sorte arbejde til livs. Det er skatteministeren stort set enig i.

"Jeg tror, man må konstatere, at uanset hvor meget man gør, kan man ikke afskaffe det sorte arbejde fuldstændigt. Det er et vilkår i et samfund, at der er en økonomi, der ikke kommer til beskatning," siger Troels Lund Poulsen.

Ifølge rapporten forsøder danskere på offentlig forsørgelse som dagpenge, kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge også tilværelsen med sorte penge.

Hver tredje arbejdsløs og hver femte førtidspensionist laver sort arbejde, men de går nu strammere tider i møde, varsler skatteministeren.

"Det er totalt uacceptabelt, når man bevidst laver socialt bedrageri. Vi tager skeen i den anden hånd og vil med et nyt udspil til efteråret sætte meget hårdere ind over for bedrageriet," siger Troels Lund Poulsen.
Rapporten konkluderer, at parterne i en aftale om sort arbejde er enige om ikke at sladre til Skat. Vil det ikke være svært at afsløre folk på offentlig forsørgelse i at arbejde sort?

"Hvis det var let, så var det nok sket. De mange kontroller, der gennemføres, viser jo, at der er noget at komme efter. Derfor må vi have nogle mere effektive værktøjer for at komme socialt bedrageri til livs, så folk kan se, at det har en konsekvens," svarer Troels Lund Poulsen.
Økonomer peger på, at det høje skattetryk er medvirkende til, at folk arbejder sort og får udført sort arbejde. Er du enig i det synspunkt?

"Jeg tror, der er mange forklaringer på, hvorfor folk arbejder sort. Men jeg er enig i, at skattetrykket kan være en del af årsagen. Der kan også være flaskehalse, hvor det eksempelvis kan være svært at få fat i en håndværker, og så vælger man en uden regning. Det så vi under højkonjunkturen," siger Troels Lund Poulsen.

Rapporten om sort økonomi får ministeren til at overveje om kampagnen Fair Play mod sort arbejde skal skærpes, og der skal søsættes nye initiativer for at få danskerne til at droppe det sorte arbejde.

Rockwool Fondens Forskningsenhed konkluderer, at der ikke er sket en ændring i mængden af det sorte arbejde siden midten af 1990'erne. /ritzau/