Godhed belønnes i hjernen

Godhed, velgørenhed, penge, gave, donation, pengesedler, kroner

Hjernen reagerer positivt, når vi ser andre have det godt. Foto: . / Colourbox

Forsøg viser at mennesket reagerer fysisk på godhed

Vores hjerne belønner os, når der sker noget godt for andre. Det viser hjerneforskning fra Trinity College i Dublin og California Institute of Technology offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Forskerne tildelte en gruppe forsøgspersoner 30 dollar. Herefter fik halvdelen en ekstra bonus på 50 dollar. Den anden halvdel fik ingenting, og dermed var forsøgspersonerne delt op i "rige" og "fattige". Herefter fik deltagerne flere penge, mens de blev scannet for reaktioner i hjernens belønningssystem, der udløser behagelige hormoner i kroppen.

Hvis man var "fattig" og modtog penge, blev belønningssystemet stærkt aktiveret. Overraskende nok skete det samme, når en "rig" deltager så en "fattig" spiller modtage penge. Faktisk reagerede de "riges" hjerner ikke nær så kraftigt, når de selv modtog penge, som når de oplevede en øget lighed. Resultatet får forskerne til at konkludere, at ønsket om social lighed er et fysisk design.

"Den her forskning rammer lige ned i spørgsmålet om, hvorvidt altruisme er tillært eller naturlig. Og det ser altså ud, som om der er et biologisk grundlag for dårlig samvittighed," siger Thomas Z. Ramsøy, hjerneforsker ved Hvidovre Hospital og Copenhagen Business School.

Men hvis hjernen har en indbygget Robin Hood-effekt, hvorfor bekæmper hele menneskeheden så ikke ulighed? Ifølge Thomas Z. Ramsøy skyldes det, at hjernen administrerer mange parallelle følelser:

"Vi reagerer ikke kun positivt på lighed. Andre dele af hjernen reagerer helt modsat. Skadefryd og misundelse er jo tilbøjeligheder, der går i modsat retning," siger han.

vaaben@k.dk

Line Vaaben

Uddannet fra DJH år 2000, praktik på Berlingske Tidende.Journalist på Berlingske Tidende 2000-01, Fønix Bureau 2001-02, Berlingske Tidende 2002-03, herefter Politiken 2003-07 og Fyens Stiftstidende 2007-08Nuværende stilling:Sundhedsmedarbejder.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.