TV2: Vi bruger skjult kamera med omtanke

Er det i orden at bruge skjult kamera til tv-programmer?Foto Foto: colourbox.

Der er blevet stillet spørgsmål ved TV2's brug af skjult kamera i programmet Operation X. Men det er en helt legitim journalistisk arbejdsmetode, hvis det gøres med ansvar, mener TV2-redaktør Lasse Bjerre

Sognepræst og foredragsholder Kristine Stricker Hestbech rejser et helt berettiget spørgsmål i sin tv-anmeldelse i Kristeligt Dagblad den 24. november, der handler om Operation Xs journalistiske arbejdsmetoder i programmet De sociale plattenslagere et program, der handler om private opholdssteders omgang med offentlige midler:

LÆS OGSÅ: Tabloidjournalistik i TV2-format

Spørgsmålet er, om det er en særlig etisk journalistik, som TV 2 lægger for dagen, skriver hun med henvisning til brug af skjult kamera og fortsætter: Hvor går grænsen?.

Jeg forstår godt, at der sættes spørgsmålstegn ved brug af skjult kamera, og jeg kan oplyse, at vi på TV 2 er helt bevidste om, at det er et stærkt redskab at bruge. Derfor går journalisterne heller ikke rundt og filmer med skjult kamera efter forgodtbefindende.

Dette redskab tages kun i brug i særlige tilfælde og altid efter nøje overvejelse. Der skal være særligt tungtvejende grunde, sådan som de presseetiske regler foreskriver. Det vil sige, at der skal være en klar samfundsmæssig interesse i at bringe oplysningerne frem, og disse oplysninger skal ikke have været mulige eller kun vanskelige at fremskaffe på anden måde.

Det skal da også lige nævnes, at det ifølge Pressenævnet er et helt legitimt og anerkendt redskab, hvis det vel at mærke bruges under visse betingelser.

Naturligvis må det føles grænseoverskridende at blive udsat for et skjult kamera, og derfor bliver optagelserne i tråd med reglerne også altid forelagt de medvirkende, så de har mulighed for at kommentere den pågældende sag.

Kristine Stricker Hestbech spørger videre, om det er grund nok at bruge disse redskaber, blot fordi det er muligt og tilladt?

Ja, hvis det er den eneste måde, hvorpå vi kan få afdækket disse forhold, så er det grund nok. Vi bruger ikke disse redskaber for at hænge nogen ud, men simpelthen for at kunne afsløre kritiske forhold, som ellers ikke havde set dagens lys. Vi dømmer ikke folk, men lægger oplysninger frem, som de ansvarlige får mulighed for at kommentere hvorefter seerne selv må afgøre, hvad de synes. TV 2 har nu igennem de seneste syv år sendt mere end 50 Operation X-programmer, hvor vi hver gang forsøger at sætte fokus på samfundsrelevante emner og problemstillinger.

Oftere og oftere møder programmerne modstand fra de medvirkende, men kun i ganske, ganske få tilfælde har Pressenævnet haft noget at udsætte på programmerne.

Tværtimod er Operation X netop blevet belønnet med årets tv-pris i Foreningen for Undersøgende Journalistik, fordi der er tale om forbilledligt undersøgende journalistik, ligesom Operation X tidligere på året har vundet tv-branchens pris for årets faktaserie og været nomineret til Cavlingprisen.

Det forpligter at benytte sig af stærke journalistiske metoder i et stærkt medie, som tv er. Og det ansvar er vi os fuldt ud bevidst.

Lasse Bjerre

er dokumentarredaktør på TV 2