Små diplomatiske skrammer

Fodgængere ved den amerikanske ambassade i London, hvorfra tilbagemeldingerne til Washington har været mindre grelle end dem, der har været tale om andre steder. -- Foto: Suzanne PlunkettReuters.

Pinlige afsløringer om det britiske kongehus er ikke nok til at sætte det særlige forhold mellem USA og Storbritannien over styr

Britiske diplomater vil nok i den kommende tid overveje deres ord nøje, når de taler med deres amerikanske kolleger. Men briterne er i værste fald blot stødt på manchetterne efter WikiLeaks- afsløringerne af kritiske amerikanske bemærkninger om prins Andrew, og det særlige forhold mellem alliancepartnerne i London og Washington er på ingen måde i fare. Det vurderer en række eksperter.

"Alle ved, at diplomater sender telegrammer tilbage til hjemlandet, og at de er skrevet i et klart sprog. De ting, vi har set om forholdet mellem briterne og USA, er ingenting i forhold til mange af de andre afsløringer," forklarer dr. Dana Allin til Kristeligt Dagblad.

Han er ekspert i transatlantiske forhold for den London-baserede tænketank IISS – Internationalt Institut for Strategiske Studier.

Men han tilføjer, at vi langtfra har set alle dokumenter endnu, og at der kan være referater fra personlige og private samtaler mellem regeringschefer, som kan ændre den situation.

"Afsløringerne i sig selv er pinlige og vil sikkert støde nogle følelser på kort sigt. Men vigtigheden af et godt forhold mellem to lande er så afgørende, at de nok skal overkomme det," fastslår Dana Allin.

Han ser andre afsløringer som langt mere skadelige. Blandt andet den saudiarabiske konges bemærkninger om, at USA skal bombe atomanlæg i Iran, samt dybt fortrolige samtaler med præsidenten af Yemen om at tillade amerikanske attentater på al-Qaeda-medlemmer i landet.

"Man bruger private diplomatiske samtaler til at afprøve idéer uden at blive holdt op på dem. Derfor er det dybt problematisk, når disse samtaler bliver afsløret," pointerer Dana Allin.

Tilsvarende toner høres fra den tidligere britiske ambassadør i Washington Christopher Meyer. Har forventer ingen ændring i forholdet mellem de to lande.

"Men jeg forudser, at folk i London og Washington vil se nøje på, hvordan de i fremtiden kommunikerer elektronisk og beskytter arkiverne, hvor det er nødvendigt," siger han i et interview med BBC Radio 4.

Jonathan Powell er en anden tidligere diplomat, som efterfølgende var stabschef for premierminister Tony Blair i 13 år. Her sad han med ved fortrolige samtaler mellem Blair og præsident Bush.

"Gensidig tillid er afgørende i sådanne forhold. Når først den tillid er brudt, er åbenhjertige samtaler mindre sandsynlige. Det svarer til at have en snak på en pub med dine venner om problemer med din kæreste og så efterfølgende se samtalen citeret på internettet," skriver Jonathan Powell i en kronik i avisen The Guardian.

Han peger videre på, at de hidtil offentliggjorte dokumenter har et tilfældigt præg.

"Mange af de telegrammer, som du ville forvente at se, mangler. Det gælder eksempelvis analyser af britisk politik op til det seneste valg," siger Jonathan Powell. Han åbner dermed for, at der stadig kan dukke fortrolige indberetninger op, hvor amerikanske diplomater kommer med deres ærlige mening om britiske politikere som David Cameron, William Hague, Nick Clegg, Ed Miliband og Gordon Brown.

norum@k.dk

LÆS MERE | Medieetik