Plummers exit fra DR

Nyt hårdt slag for DR. Men der åbner sig også nye muligheder

Med de seneste dages turbulens omkring Kenneth Plummer havde han ikke selv andre muligheder end at forlade stillingen som DR's generaldirektør. Eneste alternativ var, at bestyrelsen afskedigede ham, og dét kom han tilsyneladende i forkøbet. Det var et klogt træk.

Klogskab har ellers ikke domineret forløbet. Plummers videregivelse af fortrolige oplysninger med navne på ansøgere til generaldirektørstillingen var helt utilgivelig. Det samme gælder hans udokumenterede anklager mod kolleger i direktionen for regnskabsfusk for år tilbage.

Det unddrager sig almindelig fatteevne, hvordan en leder på øverste niveau, hvis vigtigste opgave dog er at beskytte sin virksomhed, kunne foretage sig sådan noget og efterfølgende forestille sig, at han kunne fortsætte uanfægtet med respekten og troværdigheden i behold.

Forløbet er endnu et hårdt slag for DR, som man kan kritisere for meget, men den store medie- og kulturinstitution fortjener ikke at blive trukket gennem rendestenen på denne nedværdigende måde.

Plummer er ikke den eneste, der kommer dårligt ud af sagen. Forfatteren til den famøse bog om hovedpersonen modtog de centrale oplysninger under fortrolige omstændigheder, men valgte alligevel at bryde fortroligheden. Fremfor selv at efterforske forholdene satte han bare afsender på oplysningerne.

Der er tale om journalistik i bogform, og derfor er der grund til at frygte, at forfatterens brud med centrale etiske regler vil skade dansk journalistik og lægge gift for fremtidig videregivelse af baggrundsoplysninger. Man skal kunne stole på journalister.

Kenneth Plummer efterlader et svækket DR, der er blevet mindre og har fået en uklar profil, som for ofte kolliderer med public service-begrebet. Der laves fremragende programmer i DR Byen, men kvaliteten af DR?s produktion er samlet set blevet ringere.

Derfor bør bestyrelsen benytte udnævnelsen af en ny generaldirektør til at sikre sig, at skuden vendes. Udover at opfylde de almindelige krav til ledere på højt niveau må afløseren have journalistisk indsigt, kulturel ballast, samfundsmæssig tyngde og politisk forståelse. Sådan har det været tidligere, og denne tradition bør man vende tilbage til.

DR har mere end nogensinde brug for en frontfigur, der kan tage debatten og forsvare landets fælles medieinstitution mod angreb, hvorfra de end måtte komme. Han eller hun skal have klare visioner for indholdet af public service og kunne placere DR tydeligere i et mediebillede, der er under hastig og historisk forandring for blot at nævne de vigtigste opgaver. Der bliver nok at tage fat på.

me