Medier udråber Kasper Bech Holten til skurk

Kamilla Bech Holten døde for knap to uger siden. Her ses hun med operachef Kasper Bech Holten. De to blev skilt, og medierne jager nu Kasper Bech Holten som en skurk, mener medieforsker. - Foto: ArkivfotoBent Midstrup

Hvordan kan man forlade sin kone, der er døende af kræft? Og ovenikøbet finde sig en ny kæreste? Danske medier dyrker i disse dage forargelsen, og ekspert sammenligner det med fortællingen om skønheden og udyret

Han tænkte ikke med hjertet, men med hovedet, da Kamilla fik kræft. 'Hun bliver for tidskrævende, min søvn, min karriere, mit store job, mit liv, min fremtid. Jeg er ikke forelsket længere. Mig, mig, mig.'

Disse ord er møntet på Kasper Bech Holten. De er skrevet af Suzanne Bjerrehus i en klumme i Ekstra Bladet, efter Kamilla Bech Holten døde af kræft i en alder af 36 år for knap to uger siden.

Operachef Kasper Bech Holten har været i den offentlige gabestok, siden den populære tv-værtindes død. I et interview i marts fortalte Kamilla Bech Holten, at hendes mand havde forladt hende efter 38 kemobehandlinger.

- Kamilla Bech Holten er blevet en form for mediedarling, som har fået forlænget sit liv ud over døden. Hun er ligesom skønheden, og så har hun en mand, som nu bliver fremstillet som udyret. Ikke ret mange kender sandheden. Der kan være mange grunde til, at man bliver skilt. Men historien giver anledning til massiv forargelse på offerets vegne, siger medieforsker og lektor på RUC, Michael Brun Andersen.

- Journalister elsker offerhistorier, og de er i særlig grad gode, hvis man kan finde en skurk, og her har man en kendt person, højt på strå, man kan rive ned fra piedestalen, siger han.

I medgang og modgang
Kamilla Bech Holten har været væk fra tv i årevis. Hendes død har fået enorm opmærksomhed, og nu er det så eksmanden, der står for tur.

På forsiden af dagens Ekstra Bladet står der: 'Derfor skred Kasper', og en ven til Kamilla Bech Holten fortæller anonymt til avisen, at det skyldtes mangel på seksuel tiltrækning til den kræftsyge kvinde. På BT's forside er der et billede af Kasper Bech Holtens nye kæreste, som han er flyttet sammen med.

- Mange bliver dybt forargede over, at fine mennesker ser ud til at handle på den måde. Det er standard, at man er gift, og kommer ægtefællen ud for noget, står man ved hendes siden. I ritualet hedder det 'in sickness and in health' - til døden os skiller. Det er helt tydeligt, at man kan få ham til at fremstå som en ubehagelig type, som er villig til at forlade sin dødsyge kone midt i forløbet, siger Michael Bruun Andersen.

Den onde skæbne
Ifølge Michael Bruun Andersen er der ikke noget nyt i, at medierne går så tæt på de kendtes privatliv. Og han vurderer, at der er masser af læsere, som gerne vil læse om 'skønheden og udyret'. Dels fordi det er kendte mennesker i hovedrollerne, og dels fordi det er en skæbne, vi alle kan forholde os til.

- Jeg synes, det er lidt ubehageligt. Men det er et rigtigt melodrama om stjerner, der rejser sig til mediernes højeste tinder og pludselig falder til bunden på grund af skæbnen. Kræftsygdom er en skæbne, og skæbnen kan være ond mod mennesker, men det kan medmenneskene også. Vi ved ikke, hvad der er sandt i historien, men alle ved, at Kasper Bech Holten eksisterer, og at hans kone er død, siger Michael Bruun Andersen.

En afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside viser, at knap 60 procent mener, at Kasper Bech Holten er flyttet sammen med sin nye kæreste for kort tid efter Kamilla Bech Holtens begravelse. Kun 30 procent mener ikke, han skulle have ventet.

Spørgsmålet er så, om operachefen nogensinde vil blive husket som andet end ham, der forlod sin kræftsyge kone.

- Det afhænger af, om han på jobbet som operachef i fremtiden vil fremtvinge den respekt, der burde neutralisere privatlivet. Det er svært at svare på, om han kan rejse sig igen. Medierne har den fordel, at om en måned er alting glemt. Men man vil sikkert alligevel huske, at han var den, der forlod sin kone, da hun var allermest syg, siger Michael Bruun Andersen.