Lækage kan forværre Nordkoreas paranoia

De nye WikiLeaks-afsløringer kan gøre det vanskeligere at skabe fred med Nordkorea, noget som Kina er frustreret over. Her ses tidligere Nordkoreanske leder, Kim Jong-Il (tv) mødes med den kinesiske præsident Hu Jintao i august 2010. Foto: CHINA OUT AFP PHOTO HO CCTV FILES.

Det er en kendt sag, at Kina er ved at være godt frustreret over Nordkoreas opførsel. Alligevel kan de lækkede interne korrespondancer fra det amerikanske udenrigsministerium gøre det vanskeligere at skabe fred

Nu er det ikke længere en offentlig hemmelighed, men en offentlig kendsgerning, at kineserne er ved at være trætte af Nordkorea. Det viser en række af de senest lækkede dokumenter fra organisationen Wikileaks. En stribe indberetninger fra især den amerikanske ambassadør i Kina, Kathleen Stephens, til udenrigsministeriet i USA samler indtrykket af et Kina, der er frustreret over, at Nordkorea er så uberegneligt - og gerne videregiver farverige og mindre flatterende detaljer om den nordkoreanske leder, Kim Jong-Il.

Nis Høyrup Christensen, ph.d.-stipendiat ved Handelshøjskolen i København med fokus på Kina, mener, at dokumenterne blot bekræfter, hvad personer med interesse i Asien og international politik længe har vidst.

"Det kan ikke komme som en overraskelse, at Kina er frustreret over Nordkorea," siger Nis Høyrup Christensen.

Han henviser til, at Kina først fik besked om Nordkoreas atomprøvesprængning, fem minutter inden den fandt sted. Efterfølgende stemte Kina for en fordømmelse i FN?s Sikkerhedsråd - noget ellers ganske uhørt.

"Nordkorea er ikke uvidende om, at Kina er kritisk," siger han.

Nis Høyrup Christensen har tidligere beskæftiget sig med Nordkorea og peger på, at de to lande nok har et vist historisk fællesskab i kraft af Koreakrigen, hvor Kina støttede Nordkorea og mistede titusinder af soldater – men at landene siden har valgt meget forskellige udviklingsveje. Kina har i årevis, uden held, forsøgt at inspirere Nordkorea til at opgive sin rigide isolation og har formentlig kun holdt fast ved samarbejdet af hensyn til sin økonomi og stabilitet.

"Kinas indflydelse på Nordkorea er generelt stærkt overvurderet. Nordkorea er aldrig gået i seng med nogen bestemt. Tværtimod har man altid gjort, hvad man kunne for at spille Kina og Rusland ud mod hinanden," siger Nis Høyrup Christensen.

Alligevel kan lækagen af de interne amerikanske dokumenter godt komme til at svie lidt i Nordkorea, mener han. Især informationer om, at nogle kredse i Kina er parate til at acceptere en forening af Nord- og Sydkorea under Sydkoreas ledelse.

"Det er ikke sjov læsning for Nordkorea. Det vil ryge lige ind i landets forestilling om, at alle andre er mod det. I værste fald kan offentliggørelsen bidrage til at forværre landets paranoia," siger han.

Dr. scient pol., seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i Kina, Erik Beukel, vurderer også, at den globale udbasunering af rygterne om, at Kina ikke længere blankt afviser en genforening i et sydkoreansk regi, kan øge faren for konfrontation med Nordkorea.

"Man har kunnet ræsonnere sig til, at det var et problemfyldt forhold, men det virker altid mere brutalt, når det står sort på hvidt. Det her kan bestyrke Nordkoreas vrangforestillinger og få landet til at skabe flere provokationer," siger han.

Erik Beukel hæfter sig ved, at de lækkede dokumenter understreger, hvor vanskeligt det er for selv Kina at aflæse sin nordkoreanske nabo.

"Vi tror, at ledelsen i Beijing er så sikker på hånden, men hvis man ser nærmere på forholdet til Nordkorea, er det tydeligt, at kineserne er lige så usikre som alle andre over for, hvad man kan gøre," konstaterer han.

upoulsen@k.dk