Kvajekvoten er opbrugt

Foto af Maria Rørbye Rønn: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

DR kan se tilbage på et år, der har sat dybe mærker i kanalens troværdighed. Der er ikke råd til flere etiske uheld, mener Sørine Gotfredsen

Det er ikke god stil at stjæle overskrifter fra andre medier, men jeg var nær faldet for fristelsen, da en avisartikel i weekenden om DRs mange moralske fejltrin hed: Etisk uheld, vi beklager.

Det er ret elegant formuleret efter et år, hvor DR har leveret etiske brølere på stribe. Senest kulminerede den blakkede sæson med den misvisende meningsmåling på kommunalvalgdagen, hvor DR tildelte Socialdemokraterne en kæmpe lussing, der ikke kom til at holde stik. Men som muligvis kan have påvirket resultatet.

Før da handlede det om manipulerede reality-programmer, dårlig research og ikke mindst en iscenesat demonstration i Hjørring, hvilket alt sammen har tvunget nyhedschef Ulrik Haagerup og generaldirektør Maria Rørbye Rønn til løbende at forklare og undskylde.

Samtidig har medarbejdere udtrykt bekymring for, at problemerne stikker meget dybt. DR vil nemlig gerne have flere seere end TV2, og den sygdom kender vi. Den æder sig ind i hjertet og har efter sigende bidraget til at ændre selve kulturen i DR, så dagens reportere for eksempel ikke længere deltager i redaktionsmøder. I stedet sidder en ophøjet ledelse og skruer nyhedsprogrammerne sammen for eksempel i form af Tv-avisen klokken 18.30, der har udviklet sig til lidt af en ligegyldighed med interviews på påfaldende lavt niveau.

Som forleden, da skatteminister Holger K. Nielsen (SF) skulle forholde sig til reklamer, der opildner til spil og slap af sted med at sige den samme sætning ordret fem gange i træk. Og én ting er den journalistiske udhuling, der tilmed for tiden i særlig version optræder i DR2s Søndag Live, hvor man på pubertær vis blander journalistik og satire.

Noget andet er den kommercielle stræben efter at fastholde seere, der for eksempel viste sit snedige ansigt i aftes, da DR lancerede Den store julebagedyst. Konditor Mette Blomsterberg udgør for tiden én af de mest lysende recepter på seersucces, og DR vil i december stopfodre seerne med hende og hendes bagværk. Mad, hygge og harmløshed. Man presser et populært koncept til det yderste for at blive siddende på magten søndag aften, og DRs identitet udgøres for tiden af en blanding af store etiske fejltrin, slap journalistik og tyk kommerciel tænkning.

Jeg ved godt, at DR er meget mere end det, men det samlede image er for tiden skadet, og der er nok at se til for Inger Bach, der tidligere på året blev ansat som etikchef. Man anbefaler, at hun formulerer sig noget mere meningsfuldt end Maria Rørbye Rønn, der konsekvent reagerer på kritiske spørgsmål ved at aflire den velkendte remse om, at DR ønsker at sætte en dagsorden og vække til debat.

Og jo tak, debat skaber DR skam godt nok, men den handler hovedsageligt for tiden om, at DR er på spanden og bør sande, at man som folkets fælles finansierede tv-kanal ikke må gå på kompromis med anstændigheden. 2013 lakker mod enden, og DR kan se tilbage på et år, der har sat dybe mærker i kanalens troværdighed. Der er ikke råd til flere etiske uheld. Vi beklager.