Britisk presse slår sig i tøjret

"En organ til regulering af pressen, som er nedsat af regeringen, vil altid udgøre en trussel mod mediernes frihed, uanset hvor uafhængigt det er tænkt som værende," mener Dunja Mijatovic, der er OSCE's ekspert i mediefrihed. Foto: ALESSANDRO ABBONIZIO Denmark

De største britiske medier overvejer boykot af nyt organ, som skal regulere den skrevne presse

Nok er de store britiske partier blevet enige om, hvordan den skrevne presse skal reguleres fremover. Men modellen kræver, at pressen selv går frivilligt ind i et nyt pressenævn, som skal holde øje med pressen.

I første omgang har langt de fleste af de store medier som Daily Telegraph, The Times, Daily Mail, Express og The Sun reageret med store forbehold. Medierne fremhæver, at de ikke har været en del af forhandlinger, hvorimod interesseorganisationen Hacked Off, som repræsenterer ofre for ulovlig telefonaflytning, har siddet med.

LÆS OGSÅ:
Selvregulering er pressens hellige gral

Der er adskillige kontroversielle spørgsmål, som ikke er blevet forhandlet med branchen, hedder det i en fælles udtalelse.

Viceredaktør Benedict Brogan fra The Telegraph har været mest direkte og sagt, at aviserne bør afvise at deltage.

Gruppen af aviser omfatter ikke The Independent og The Guardian, som hører til på den mere liberale fløj og som har været meget kritiske om de metoder, som andre aviser har brugt.

The Guardians chefredaktør Alan Rusbridger hilser det velkomment, at det er et bredt politisk forlig, som i det store hele er fair og har lyttet til alle sider, så der er tale om store forbedringer i forhold til det nuværende system.

Men vi har store forbehold omkring forslaget om økonomiske kompensationer, understreger chefredaktøren. Han henviser til, at det med de nye regler kan koster aviserne dyrt, hvis de hænger folk ud uretmæssigt.

Det aspekt bekymrer også foreningen af 1100 lokalaviser. De forudser, af frygten for økonomisk afstraffelse reelt vil føre til en indskrænkning af pressefriheden.

Den politisk styrede løsning i Storbritannien har også vakt opsigt hos OSCE. Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa har reageret med bekymring på den britiske model.

En organ til regulering af pressen, som er nedsat af regeringen, vil altid udgøre en trussel mod mediernes frihed, uanset hvor uafhængigt det er tænkt som værende. Det er stadig min opfattelse, at selvregulering er den bedste måde at håndtere etiske problemer og tilfælde, hvor pressen ikke lever op til en professionel standard, hedder det i udtalelse fra Dunja Mijatovic, der er OSCEs ekspert i mediefrihed.

Hun fremhæver videre, at de britiske sager om ulovlig telefonaflytning var kriminelle handlinger, som ikke bør bruges til at stramme reguleringen af pressen.