8. klasse: "Formspring" er drama og sladder

Elever fra 8. klassetrin på Fuglsangssgårdskolen diskuterer brugen af det nye sociale medie "Formspring". Formspring skiller sig ud ved, at brugerne kan sende anonyme spørgsmål/svar til hinanden, og det har resulteret i en del anonym mobning blandt brugerne. Fra venstre er det Bertil Svejstrup Petersen, Erik Søborg og Rasmus Lund Knudsen. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

På 8. årgang på Fuglsanggårdsskolen i Virum oplever flere af eleverne tit, at piger eller drenge i deres netværk får hadebeskeder på det nye sociale medie Formspring. Den gode nyhed er, at de unge tager stilling til mobning på internettet.

Hvor mange bruger Formspring herinde? Omtrent halvdelen af de 8. klasses-elever, der er forsamlet til dansktime denne dag i håndarbejdslokalet - på Fuglsanggårdsskolen i Virum rækker en hånd i vejret. Nogle lidt mere tøvende end andre.

Den lille skov af lapper er koncentreret bagerst i lokalet, hvor en flok drenge sidder i en klump og puffer lidt til hinanden ved bordet. De fortæller, at de bruger det sociale medie til at følge hinanden, de unge fra naboskolerne, men også interessante personer, de ikke kender personligt.

Man kan følge hvem som helst, og hvem som helst kan følge én, som de siger.

Formspring er et nyt socialt medie på internettet, hvor brugere har mulighed for at spørge og svare på grænseoverskridende spørgsmål anonymt. Med sine 29 millioner brugere på verdensplan er mediet også nået til Danmark, og især til teenagere som 8. klasses-eleverne i Virum.

LÆS OGSÅ Nyt socialt medie er som skabt til mobning

Rasmus med rød kasket og lyst hår i drengegruppen på de bagerste rækker fortæller om en af naboskolens piger, han følger på Formspring. Pigen havde netop mistet sin far og fik kort efter et anonymt spørgsmål fra en anden bruger, der lød:

Hvorfor skal du hele tiden fortælle om din døde far? Er det bare fordi, du vil have opmærksomhed?

Pigen skrev et langt svar tilbage om, hvorfor hun havde brug for at dele sine følelser. Men spørgsmålet var voldsomt, synes Rasmus og drengene:

Det var virkelig grænseoverskridende. Måske havde pigen delt det lidt for meget, at hun var ked af det og sådan. Men hvorfor siger nogen den slags til én, hvis far lige er død?

De kammerater, der deler mest på Formspring, er også dem, der bliver mest mobbet i børnenes netværk:

Nogle skriver hele tiden derinde: se, jeg har fået ny kjole/hund/hue, hvad synes I?. Og det er klart dem, der modtager mest had, nikker flere.

Nede bagved i drengeflokken sidder en lyshåret pige i grå sweatshirt, Rebecca. Hun har to gange haft en profil på Formspring, men er begge gange endt med at slette den, fordi hun oplevede, at flere af hendes venner blev mobbet eller fik hadefulde beskeder:

Der var bare en ubehagelig stemning, og jeg blev simpelthen i så dårligt humør af at være derinde. Jeg kunne se at flere af mine veninder modtog hadebeskeder, og det synes jeg ikke var rart, fortæller hun og drejer lidt rundt på kontorstolen.

De fleste af klassens piger er slet ikke på Formspring, for eksempel Simone:

Det er kendt som en mobbeside, som hun siger.

Laura har hørt historierne om dem, der fik meget ubehagelige spørgsmål derinde og holder sig derfor væk. Charlotte har valgt det fra, fordi hun snart ikke længere kan holde styr på alle de kodeord til Facebook, Twitter, mail og så videre.

Hvor meget tid bruger I på Formspring, er næste spørgsmål:

Ti minutter, når jeg kommer hjem fra skole, hele tiden, nogle gange når vi har time lyder det fra eleverne.

En af eleverne, Bertil med rastafari-tophue, har en profil, men i virkeligheden mener han, hele konceptet er plat:

Helt ærligt, så får man jo også spørgsmål som Kan du lide grillpølser?. Men det er også en rigtig sladderside. Man kan få bekræftet rygter som Er det rigtigt, at du er vild med den og den? eller Er det rigtigt, at du gjorde sådan og sådan i dansktimen?

Dem, der bruger mediet, er enige om, at det sociale medie ikke skal ændres, censureres eller blokeres. Man kan jo bare lade være med at have en profil, bliver det sagt, og flere nikker.

Det tiltrækkende ved Formspring er måske netop det lidt farlige element, mener kasketdrengene Rasmus og Erik. Hvis man har en profil, vedkender man sig også, at man går ind i et usikkert rum:

Der er masser af drama. Og det er spændende, at folk kan gemme sig og skrive anonyme beskeder. Man kan vise, at man tør og kan tage lidt af hvert ved at have en profil. Alle kan jo heller ikke lide hinanden i virkeligheden, men man siger det jo ikke. Det kan man på Formspring.