Storbritannien fjerner sæddonorers anonymitet

Britiske fertilitetsklinikker frygter fremtidig mangel på sæd og æg, efter at regeringen ophæver anonymitetsret

Thomas Buch-Andersen

skriver fra Storbritannien

Storbritannien kan i løbet af kort tid risikere at stå uden donorer, der er villige til at give sæd og æg for at hjælpe barnløse par. En lov, der har virkning fra april næste år, fratager donorer retten til at forblive anonyme. Loven er indført for at sikre, at børn, der er undfanget ved hjælp af kunstig befrugtning med enten sæd eller æg fra donorer, kan opsøge deres biologiske forældre, når de fylder 18 år.

Ifølge de nye regler vil donorer stadig hverken have økonomisk og juridisk ansvar for deres biologiske børn. På samme måde gælder loven kun nye donorer. Således vil mænd og kvinder, der allerede har donoret æg eller sæd, ikke kunne blive opsøgt, med mindre de har indvilliget i det.

Ikke desto mindre møder loven stærk kritik fra fertili-tetseksperter, der frygter, at mange potentielle donorer i fremtiden vil holde sig væk:

- Der er en fare for, at hvis vi ikke kan rekruttere donorer, vil vi blive nødt til at afvise barnløse par. Vi forudser derfor en situation, hvor britiske par vil søge behandling i udlandet, siger læge Alan Pacey fra Den Britiske Fertilitetsforening.

Penge til studierne

Tre fjerdedele af mandlige donorer i Storbritannien er studerende, der møder op på klinikker for at tjene lidt ekstra til at klare studierne. En donation giver et beløb svarende til omkring 500 kroner. Selv om donoren registreres med navn og fuld identitet, har donorer indtil nu haft ret til at forblive anonyme. Men med udsigten til at kunne blive opsøgt af sine biologiske børn, vil mange tænke sig om en ekstra gang.

Omvendt er fortalerne for og bagmændene bag den nye lov henrykte. De mener, at børns ret til at vide, hvem deres forældre er, kommer i første række:

- Vi tror fuld og fast på, at mennesker undfanget ved hjælp af donorer har ret til at kende deres genetiske ophav, inklusiv donorens identitet, siger Melanie Johnson, der er Storbritanniens minister for folkesundhed.

Hun bakkes op af formanden for paraply-organisationen Progar:

- At fjerne donor-anonymiteten betyder, at donor-undfangede børn ikke læn-gere er den eneste gruppe mennesker, for hvem staten opbevarer biografiske oplysninger hemmeligt, siger Elizabeth Wincott.

Blandt de forretningstruede fertilitetsklinikker, der nu frygter hårde tider, er den første bøn allerede bedt:

- Vi håber, regeringen hurtigt vil iværksatte en oplysningskampagne til at hjælpe til at rekruttere både sæd- og ægdonorer trods den nye lov, siger Sheena Young, leder af forretningsudvalget i Infertilitetsnetværket i Storbritannien.

Loven kommer på trods af, at Storbritannien allerede nu lider under mangel på sæd. Manglen har fået flere klinikker til at importere udlandsk sæd, herunder sæd fra Danmark. Siden Storbritannien begyndte at registrere donorbørn i 1991, er omkring 25.000 børn blevet undfanget og født ved hjælper af donorer. Det anslås, at der før 1991 er kommet 12.000 britiske donorbørn til verden.

Storbritannien følger med den nye lovgivning i hælene på lande som Sverige og Østrig, der allerede har sikret donorbørn ret til at vide, hvem deres forældre er.

udland@kristeligt-dagblad.dk