Kunstig befrugtning deler regeringspartier

Venstre og De Konservative er ikke enige om lesbiskes ret til kunstig befrugtning. Kommende lovforslag kan åbne striden

Med en længe ventet ændring af loven om kunstig befrugtning risikerer sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu at komme i konflikt med dele af sit eget parti, den konservative regeringspartner og ikke mindst støttepartiet Dansk Folkeparti.

Det endelige forslag er endnu ikke færdigt, men allerede for halvandet år siden sendte regeringen det første udkast til høring.

I udkastet lægges der blandt andet op til en begrænsning af kunstig befrugtning, så det fremover kun skal være muligt at få et barn med hjælp fra det offentlige sundhedssystem. Desuden foreslår regeringen, at der indføres en vurdering af forældrenes egnethed, før der gives grønt lys for en behandling.

Det mest kontroversielle element i forslaget bliver dog spørgsmålet om lesbiskes ret til kunstig befrugtning.

Mens flere i regeringens top, herunder statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) samt sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), har udtalt sig positivt om kunstig befrugtning til lesbiske, er det ingen hemmelighed, at folketingsgruppen er delt i spørgsmålet.

Derfor er der heller ikke de store forventninger om en markant lempelse af loven hos SF's sundhedsordfører, Kamal Qureshi, som selv har presset på for lesbiskes ret til kunstig befrugtning.

– Kunstig befrugtning er for Venstre, hvad EU er for SF. Det er et spørgsmål, som deler partiet, og derfor vil ministeren næppe give fuld ligestilling til lesbiske. Men der er samtidig folketingsmedlemmer, især i byerne, som er blevet valgt på løfter om ligestilling for homoseksuelle, som formentligt støtter en afskaffelse af forbudet, siger Kamal Qureshi, som dog også forbereder sit eget lovforslag.

– Jeg ved, at en del af Venstres medlemmer er enige i, at lesbiske bør have samme ret til kunstig befrugtning som andre. Så hvis regeringen ikke selv ønsker at gennemføre en lempelse, vil jeg da forsøge at finde det flertal, som der efterhånden tegner sig på tværs af partierne, siger Kamal Qureshi.

Det er dog ikke kun i Venstres bagland, at spørgsmålet om kunstig befrugtning for lesbiske kan give problemer. Heller ikke den konservative regeringspartner er begejstret for ideen, bekræfter partiets sundhedsordfører, Helle Sjelle.

– Principielt er vores holdning, at et barn skal have en far og en mor. Men vi ved også, at der findes andre holdninger til spørgsmålet, også blandt regeringspartierne, og derfor afventer vi det endelige lovforslag fra sundhedsministeren, siger Helle Sjelle.

Også regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har hidtil afvist kunstig befrugtning for lesbiske. Partiets holdning til det kontroversielle emne skal dog diskuteres på et kommende møde i folketingsgruppen, påpeger partiets sundhedsordfører Birthe Skaarup.

– Vi ser flere problemer i at give lesbiske adgang til kunstig befrugtning, blandt andet i forhold til barnets tarv, og jeg kan ikke umiddelbart se nogen grund til at ændre holdning. Men nu diskuterer vi det, og så må vi jo vurdere lovforslaget, når det kommer, siger Birthe Skaarup.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eller Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk