Gentest på tyske embryoner.

Diskussion i Tyskland om hvorvidt forældre i forbindelse med kunstig befrugtning skal have mulighed for at fravælge befrugtede æg, hvis de ifølge en gentest har arvelige anlæg, der med tiden kan udvikle sig til alvorlige handicap eller sygdomme. Foto: Xavier Navarro.

Næstekærlighed eller et skridt på vejen tilbage til Hitlers rige?

Længe så det ud til, at den katolske og den evangeliske kirke i Tyskland stod side om side i modstanden mod gentest af befrugtede æg, men siden Nikolaus Schneider er blevet valgt til leder af Den Evangeliske Kirkes Råd, er det tydeligt, at protestanterne er splittede i spørgsmålet.

Diskussionen drejer sig i bund og grund om, hvorvidt forældre i forbindelse med kunstig befrugtning skal have mulighed for at fravælge befrugtede æg, hvis disse æg ifølge gentest har arvelige anlæg, der med tiden kan udvikle sig til alvorlige handicap eller sygdomme.

Både den katolske biskopskonference og katolikkernes førende teologer afviser fortsat enhver form for gentest af embryoner.

For eksempel kalder filosoffen Robert Spaemann i et interview med det katolske nyhedsbureau KNA gentestene for ren og skær selektion og siger, at der i virkeligheden er tale om eliminering af uønskede liv.

Nikolaus Schneider, der for nogle år siden mistede en datter på grund af leukæmi, har derimod åbnet for en debat blandt protestanterne. Han udtrykker forståelse for, at forældre, der allerede har oplevet en eller flere aborter eller måske endda har mistet et barn, ikke har lyst til at sætte børn i verden med dødelige sygdomme. Nikolaus Schneider gør opmærksom på, at netop gentest kan være det eneste middel til at give disse forældre mod på atter at få børn.

De tyske politikere skal udarbejde nye regler på området i løbet af foråret eller sommeren, og mange aviser er allerede nu overbeviste om, at gentest på embryoner vil blive det helt store debattema i 2011.

Foreløbig ser det ud til, at politikerne skal tage stilling til tre lovforslag:

Et af lovforslagene vil forbyde alle former for gentest på embryoner. Forslaget støttes ikke alene af den katolske kirke og adskillige førende politikere, blandt andre kansler Angela Merkel, Socialdemokratiets næstformand, Andrea Nahles, og Katrin Göring-Ekchardt fra partiet De Grønne, men også af en række protestantiske biskopper, for eksempel Bayerns øverste biskop, Johannes Friedrich.

Modstanderne af gentest frygter, at testene kan bane vejen for et samfund, hvor forældre føler sig pressede til ikke at sætte handicappede børn i verden.

En vigtig rolle i debatten om gentest spiller tyskernes erfaringer under Hitler. Nazisterne forsøgte i sin tid at udsortere alle handicappede og syge liv, og modstanderne af gentest frygter, at testene kan bane vejen for et samfund, hvor handicappede er uønskede.

"Der er ingen garanti for at få sunde børn. Staten har ikke ret til at bestemme, hvilke liv der er mere værd end andre, men det er lige netop, hvad myndighederne gør, hvis de tillader, at befrugtede æg fravælges," siger præsten og FDP-politikeren Pascal Kober til den protestantiske ugeavis Sonntagsblatt.

Tysklands leder, kansler Angela Merkel, er imod gentest, fordi det efter hendes mening vil være næsten umuligt at afgøre, hvornår en sygdom er så alvorlig, at den retfærdiggør en fravælgelse af embryonet.

Til gengæld kræver Merkels partifælle, arbejdsminister Ursula von der Leyen, at gentestene tillades. Hun protesterer i avisen Süddeutsche Zeitung over, at der ikke må foretages undersøgelser af befrugtede æg i reagensglas, men at de samme undersøgelser godt må finde sted på et foster i en kvindes livmoder.

Den samme holdning har den evangeliske teolog Peter Hintze, der også er konservativ politiker. Han har fremsat et forslag i det tyske parlament om, at gentest tillades i tilfælde, hvor mindst en af forældrene har genetiske anlæg for en alvorlig, arvelig sygdom.

"Gentest er en menneskevenlig, medicinsk hjælp til forældre, som gør det muligt for dem at sige ja til et barn, selvom de ved, at de er arveligt belastede. I de fleste tilfælde ønsker jo kun forældre, der allerede har en lang, svær vej bag sig, at få foretaget disse gentest, og det er næstekærlig og human fornuft at hjælpe disse forældre," siger Peter Hintze.

Det tredje lovforslag kommer fra politikere i det liberale FDP og Socialdemokratiet. De ønsker, at gentest på embryoner kun tillades i tilfælde af sygdomme, der kan føre til aborter eller barnets død kort efter fødslen. Dette forslag støttes for eksempel af den protestantiske teolog og FDP-politiker Patrick Meinhardt.

Wolfgang Weissgerber, der er chefredaktør for det protestantiske nyhedsbureau EPD i Hessen, mener, at tyskerne ikke kan diskutere gentest uden også at skulle tage stilling til reglerne for abort.

"En befrugtet ægcelle må ikke undersøges, før den sættes ind i livmoderen. Men hvis et foster i løbet af graviditeten udvikler alvorlige handicap eller viser sig ikke at kunne overleve, er det tilladt at foretage en abort. Det er skizofrent," skriver han i avisen Sonntagsblatt.

dachs@k.dk