Første barn er født som donor til syg søskende

Dr.med. Jakob Ingerslev. Privatfoto.

Det første barn i Danmark er kommet til verden med henblik på at kunne bruges som donor til en syg søskende. Det er professor dr.med. Jakob Ingerslev ved Aarhus Universitetshospital, der har haft held til at finde den vanskelige vævsmatch

Hvor længe har I arbejdet på det her?

Vi har været i gang med reagensglasbefrugtning af patienten siden 2005. Det er teknisk vanskeligt i forvejen, og med en sygdom som denne her skal man udelukke, at fostret har sygdommen og samtidig finde et æg med den rette vævstype. Derfor kan man kun bruge mellem 10 og 20 procent af æggene. Derudover kræver det, at patienten responderer godt på hormonerne, at hun har mange æg, at de lader sig befrugte, og at de deler sig. Der skal en del forsøg til, før man har et godt æg, der sætter sig fast.

LÆS OGSÅ: Dansk reservebarn: Født for at hjælpe syg søskende

Hvilken sygdom er det, den syge søskende har?

Barnet har en immundefekt og har derfor nedsat modstandsdygtighed og er mere modtagelig over for eksempelvis virus og kan dø af infektioner, som for os andre er relativt banale.

Hvornår er barnet født?

Af åbenlyse grunde kan jeg ikke give oplysninger, der kan identificere barnet, men det er et halvt års tid siden. Barnet er i øvrigt helt ude af vores regi det er børnelæger og knoglemarvslæger, der tager sig af det nu. Mig bekendt er behandlingen af den syge søskende ikke påbegyndt endnu.

Der har været kritiske røster i forhold til at skabe et barn med henblik på at bruge det som donor. Hvad siger du til det?

Jeg er træt af de letkøbte etiketter, der bliver sat på de her ting: designerbørn, reservedelsbørn eller fabriksbørn jeg synes, at visse mennesker er for overfriske i deres udmeldinger.

Hvilke etiske overvejelser har I haft undervejs?

Folketinget har givet tilladelse til at tilvælge et barn med nogle bestemte egenskaber, hvor man ellers hele tiden i prenatal diagnostik taler om at fravælge børn med bestemte egenskaber. Når det er noget, Folketinget har givet tilladelse til, så har vi haft fokus på, at vi kan redde et barn, som ikke har andre tilsvarende gode behandlingsmuligheder det er det etiske tema for os.