Far til fire millioner

Robert Edwards, der her ses ved en tidligere lejlighed sammen med Louise Brown, der er verdens første reagensglasbarn, har forholdt sig tavs siden nyheden om, at han tildeles Nobelprisen i medicin. -- Foto: Lee BesfordAFP.

32 år efter fødslen af det første reagensglasbarn får den britiske professor Robert Edwards nu Nobelprisen i medicin for sin banebrydende forskning

Lykønskningerne er strømmet ind til den 85-årige Robert Edwards, efter at det svenske Karolinska Institutet tidligere på ugen meddelte, at han er årets modtager af Nobelprisen i medicin. Men offentliggørelsen blev modtaget med kritik fra Vatikanet, som kaldte beslutningen "upassende".

Det var professor Robert Edwards, der først opfandt teknikken, som populært hedder reagensglasmetoden, men også er kendt under den mere kliniske betegnelse IVF.

Det første barn, Louise Brown, så dagens lys den 25. juli 1978. Allerede dengang blev Cambridge-professoren beskyldt for, "at han ville lege Gud", når han ved hjælp af reagensglas greb ind i naturens egen orden. Siden er omkring fire millioner nye børn kommet til verden takket være teknikken til at befrugte menneskeæg uden for livmoderen, som Robert Edwards udviklede sammen med den nu afdøde gynækolog Patrick Steptoe.

Louise Brown har hilst Nobelprisen til Robert Edwards velkommen.

"Det er en fantastisk nyhed. Jeg og mor er glade for, at en af pionererne bag IVF får den anerkendelse, han fortjener," siger Louise Brown.

Hun har hele livet været i tæt kontakt med Robert Edwards og er i dag selv mor til et barn, som er kommet til verden efter den gammeldags metode.

Hendes egen fødsel var en mediebegivenhed, som gik verden rundt. Men forud var gået over 10 års forskning. Efter forsøg med kaniner lykkedes det i 1968 for de to forskere at befrugte et æg fra et menneske. De første forsøg med at indsætte befrugtede æg begyndte i 1972, men resultatet var hver gang aborter. Forklaringen var en fejlagtig hormonbehandling.

Det var ikke kun kirken, men også medier, politikere og andre videnskabsfolk, der kritiserede deres forsøg. Kun takket være private midler kunne de fortsætte deres forskning. Først da de droppede hormonbehandlingen og i stedet planlagde indsættelsen af det befrugtede æg efter moderens cyklus, lykkedes behandlingen, og Louise Brown blev undfanget.

I motiveringen for prisen fremhæver Nobelkomiteen netop, at børn, født som resultat af IVF-behandling, er lige så sunde som andre børn.

Robert Edwards er selv naturlig far til fem døtre og bedstefar til 11. Den 85-årige pristager har selv været tavs om nyheden. Hans helbred er for skrøbeligt. Men han har tidligere sagt:

"Det allervigtigste i livet er at have et barn. Intet er mere specielt end et barn."

norum@k.dk