Teknologi driver udviklingen i våben

Som et stort modelfly hænger denne drone eller ubemandede fly under taget på verdens største våbenmesse i London. – Foto: Bjarne Nørum.

Verdens største våbenmesse i London viser den hastige udvikling af fjernstyrende og højteknologiske våben

Its a beauty.

Med et kærligt klap erklærer manden i det nydelige jakkesæt, at den er smuk.

Skønheden, som han lovpriser, er en stor howitzer. M777 er navnet for kanonen, som er den første kaliber 39-kanon, som vejer under et ton. Dermed er den let at transportere rundt med helikopter, lyder salgstalen fra den britiske våbenproducent BAE Systems.

I sidste uge blev verdens største våbenmesse, DSEI, holdt i London med 1500 udstillere, der alle havde betalt for at fremvise deres produkter. Stort set alle købere er lande, og der er officielt besøg fra 96 lande, som er klar til at gå på indkøb heriblandt Bahrain, Usbekistan og Saudi-Arabien, som alle er under kritik for at undertrykke befolkningen.

LÆS OGSÅ: Teknikken og det intellektuelle forfald: Længe leve den lykkelige uvidenhed

Uanset om det er folk i jakkesæt eller militærfolk i enten camouflagetøj eller nydelige paradeuniformer, er det med kendermine, de bevæger sig rundt blandt de mange stande, som præsenterer alt fra simpel ammunition til målsøgende missiler.

Hvor kanonen trods sin reducerede vægt er en videreudvikling af et kendt og gennemprøvet våben, er det på en anden front, den hurtigste teknologiske udvikling sker. Det er ubemandede fly også kendt som droner.

Teknologisk er det et område i hastig vækst. Teknologien bliver fornyet i løbet af seks måneder til et år, forklarer Juan Gomez til Kristeligt Dagblad.

Han er international direktør i Insitu, et selskab i Boeing-koncernen, som producerer ubemandede fly.

Den hastige teknologiske udvikling svarer dermed til, hvad almindelige forbrugere oplever inden for mobiltelefoner. Tilsvarende bliver de ubemandede fly stadig mere avancerede.

Vi har set en stor vækst over de seneste fem år. Men teknologien blev udviklet af Israel allerede i 1970erne og 1980erne, fortsætter Juan Gomez.

Blandt fagfolk er mottoet, at de ubemandede fly er beregnet til opgaver, der er dull, dirty and dangerous altså det kedelige, beskidte og farlige arbejde.

I dag er en flyvetid på 24 timer ikke ualmindeligt, og de bevæbnede udgaver, som det amerikanske militær bruger i eksempelvis Afghanistan og Yemen, kan holde sig flyvende i over 30 timer, og de er satellitstyrede.

De ubemandede fly fra Insitu er til overvågning og indsamling af oplysninger. Det handler ikke kun om at tage billeder med forskellige former for avancerede kameraer, men også om at opsnappe elektronisk kommunikation.

Eksportlicenser til de ubemandede fly skal altid godkendes af det amerikanske forsvarsministerium. Juan Gomez vil ikke sætte navne på, men selskabets produkter er allerede solgt til seks lande i Europa samt lande i Asien, Mellemøsten, Nordafrika og Sydamerika.

Ikke alt på messen drejer sig om det mest avancerede udstyr. Eksempelvis er der sket en nyorientering i mange afrikanske lande. Det handler ikke længere altid om tungt militært isenkram og stærk ildkraft, men om lettere militært udstyr, som skal beskytte egne soldater frem for at angribe andre.

Det skyldes, at mange afrikanske lande deltager i fredsbevarende operationer, som bliver finansieret af FN eller USA, siger Salin Brandt, direktør i selskabet Osprea Logistics, som producerer militærkøretøjer lige fra let bevæbnede og pansrede mandskabsvogne til ambulancer.

Selskabet er dels britisk, dels sydafrikansk og Sydafrika er det eneste afrikanske land med en forsvarsindustri.

Mange afrikanske lande har indset, at de kan få en økonomisk fordel ud af at deltage i de fredsbevarende styrker. Ikke alene får de udstyr og uddannelse af personel. De bliver også betalt for det, siger Salin Brandt.

Han peger videre på, at hvor amerikanske styrker trods deres militære overlegenhed blev smidt ud af Somalia, har fredsbevarende styrker fra Uganda formået at holde fast og gradvist få lokalbefolkningens støtte.

Våbenmessen i London bliver holdt hvert andet år, og det sker altid under et massivt sikkerhedsopbud. Og der er ligeledes omfattende protester hver gang. I år var også kristne grupper engageret i protesterne.

Da våbenmessen åbnede, blev fem personer herunder en metodistpræst arresteret for ulovlig indtrængen. De spærrede for adgangen til messen i 45 minutter ved at bede foran udgangen fra den nærmeste togstation.

Jeg mener, at det er vores moralske pligt gennem bøn og på fredelig vis at modsætte os de onde transaktioner, der finder sted på våbenmessen i London, hvor dødens instrumenter bliver til en handelsvare, sagde metodistpræst Chris Wood til den kristne tænketank Ekklesia.

Våbenmessen selv forsøger at sikre, at det kun er lovlige våben, som bliver udstillet. Et fransk og et kinesisk selskab blev således smidt ud, fordi de havde salgsmateriale med for torturinstrumenter og det går ikke selv på verdens største våbenmesse.