Lækkede Irak-dokumenter giver genlyd

Storbritanniens vicepremierminister og leder af Det Liberale Parti, Nick Clegg, var hurtig til at reagere på offentliggørelsen af dokumenterne. -- Foto: Shanon Stapleton.

FN og den engelske vicepremierminister reagerer skarpt på oplysninger om blandt andet tortur i de lækkede dokumenter om krigen i Irak. I USA og Danmark er statslederne foreløbig tavse

391.832 hidtil hemmeligholdte militære dokumenter og rapporter om irakkrigen fik i går Storbritanniens vicepremierminister og leder af Det Liberale Parti, Nick Clegg, til at reagere.

Dokumenterne, som er fremskaffet af organisationen Wikileaks og blev offentliggjort simultant i udvalgte medier sent fredag aften, afslører blandt andet omfattende tortur af fanger i Irak og et antal civile dræbte, som langt overstiger det hidtil anslåede. Samtidig modsiger dokumenterne de vestlige regeringers påstande om, at antallet af civile drab slet ikke bliver registreret.

"Vi skal ikke begræde, at disse lækager er opstået, men jeg mener, at indholdet af beskyldningerne er overordentligt alvorlige. Det er pinligt at læse om dem, og de er meget alvorlige," sagde Nick Clegg til BBC.

USA' udenrigsminister Hillary Clinton kommenterede sagen sent i fredags, men udtalte sig alene om det afslørende internetsted Wikileaks rolle i sagen. Hun fordømte ifølge BBC offentliggørelsen af dokumenterne, fordi "liv bliver sat på spil". Nogenlunde samme budskab, som Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, var ude med, før Wikileaks gjorde alvor af planerne om at lægge rapporterne frem for offentligheden.

Nick Clegg ser anderledes på sagen. Han sagde til BBC, at folk nu venter på en officiel reaktion på de chokerende anklager mod USA og koalitionsstyrkerne:

"Jeg går ud fra, at USA's regering ønsker at komme med sine egne svar. Det er ikke noget, vi skal belære dem om. Men alt, der antyder, at de grundlæggende regler for krigsførelse, konflikt og træfninger er overtrådt, eller at der er brugt tortur, er ekstremt alvorligt og skal undersøges nærmere."

I lørdags opfordrede FN's særlige rapportør, Manfred Nowak, den amerikanske regering til at undersøge anklager om, at der foregik tortur af fanger, mens koalitionsstyrkerne har haft kontrollen med landet. Flere dokumenter tyder på, at vestlige tropper har været klar over, at det irakiske politi benyttede sig af tortur som afhøringsmetode, men alligevel overdraget fanger til politiet i landet.

Også herhjemme har lækagen affødt fornyet krav om en uvildig undersøgelse af Danmarks deltagelse i irakkrigen. Socialdemokraterne, de radikale, SF og Enhedslisten har i første omgang kaldt forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) i samråd. Her skal hun blandt andet forklare, hvorfor ministeriet hidtil har oplyst, at danske styrker har medvirket til at tage 21 fanger i Irak i 2004 og 2005, når dokumenter fra Pentagon viser, at tallet er 95. Forskellen bunder i, at ministeriet ikke regner de tilfangetagelser med, hvor Danmark ikke har haft det overordnede ansvar.

Ministeren har nu bedt Forsvarskommandoen om at gennemgå de mange dokumenter for at se, om "der måtte være nye relevante oplysninger i forhold til danske styrkers tidligere indsættelse i Irak", og hun vil ikke udtale sig, før resultatet er klart.

Også Dansk Folkeparti, som kan afgøre, om der bliver en uvildig undersøgelse, er foreløbig tavst. Partiet afventer ifølge udenrigsordfører Søren Espersen ministerens forklaring.

kristine.korsgaard@k.dk