"Jeg tænker på, at det kunne være min egen familie"

Anders Fogh Rasmussen. Foto: Erik Luntang Inspirit Photo

I et interview med Kristeligt Dagblad fortæller Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, hvordan han har det med kampens højeste pris

Hver onsdag mødes Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, med medlemslandenes ambassadører i Nato Rådet. Og hver onsdag indleder han mødet med at sende kondolencer til de lande, der har mistet mennesker i krigen mod Taleban i Afghanistan.

Som statsminister måtte han også ofte udtrykke stor sorg over, at danske soldater blev dræbt. Men hvordan kan man sørge over et menneske, man ikke kender personligt?

Det spurgte Kristeligt Dagblad ham blandt andet om under det to dage lange officielle besøg i Danmark.

"Jeg har i hvert fald altid følt det sådan, at selvom det er mennesker og en familie, man ikke direkte kender, kan man ikke lade være med at tænke hele tiden, at 'tænk nu hvis det var ens egen familie'. Selvfølgelig bliver det aldrig det samme, som hvis man personligt er involveret, men alligevel kan man ikke lade være med at blive meget tungt berørt af tanken om, at her er en familie, som har mistet en søn, en far eller et andet familiemedlem," siger Anders Fogh Rasmussen.

Han understreger dog også, at for ham er det ikke et alternativ at droppe krigen for fred og frihed. Derfor er hans hovedbudskab til alle de Nato-lande, han er i gang med at besøge, da også det samme: At man ikke må trække sig ud af Afghanistan, før arbejdet er 'gjort færdigt', ellers vender Taleban og al-Qaeda tilbage.

En klar advarsel til de mange krigstrætte regeringer og befolkninger, som mest tænker på at få deres tropper hjem så hurtigt som muligt.

"Hvis man trak sig ud i utide, før arbejdet er gjort færdigt, ville man ikke ære mindet om de soldater, som har betalt den højeste pris," siger han.

hoffmannkristeligt-dagblad.dk