I krig for Danmark: Veteraner svigtes ved hjemkomst

DANMARK HAR i mange år haft soldater udsendt i verdens brændpunkter. En stor gruppe, som er blevet overset af det danske samfund. Det er dem, der hænger fast i livet med det yderste af neglene Foto: Mads Nissen

Danmark har i mange år haft soldater udsendt i verdens brændpunkter. Mange er blevet dræbt, endnu flere er blevet såret. Men der er en stor gruppe, som er blevet overset af det danske samfund. Det er dem, der hænger fast i livet med det yderste af neglene

De er ramt af PTSD (post- traumatisk stress-syndrom) efter at have været udsendt af den danske stat i krig eller i krigslignende situationer.

LÆS OGSÅ:Afgørelsens time nærmer sig for krigsveteraner

De har været vidne til rædsler, som er svære at fatte. Nogle har siddet med en fjendtlig revolver mod panden. Andre har set mennesker blive sprængt i stumper og stykker. Og atter andre er knækket efter at have været udsat for ekstremt pres og stress 24 timer i døgnet i et halvt år.

FÆLLES FOR DEM ER, at de troede, de kunne håndtere hverdagen, da de kom hjem efter endt udsendelse. Og især for de mange Balkan-soldater gælder det, at de ikke anede, at deres reaktioner var tegn på svære psykiske forandringer i deres liv.

Også fælles for dem er, at Arbejdsskadestyrelsen har afvist deres psykiske skader som arbejdsrelaterede, alene fordi de ikke har været til læge med deres symptomer inden for seks måneder efter deres hjemsendelse.

Lægelige eksperter på området har ofte forklaret, at en tidsramme på seks måneder ikke er realistisk, da PTSD kan dukke op flere år efter traumet. Ligeledes har SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) gennemført en dybtgående undersøgelse, der siger det samme. Ikke desto mindre vægter Arbejdsskadestyrelsen stadig kalenderen tungere end de lægelige eksperter.

Alligevel mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at der skal endnu en undersøgelse til for at afklare problemet. Det betyder, at der nu går endnu længere tid, inden de glemte veteraner kan få den anerkendelse, der kan trække dem væk fra afgrunden og videre i en rimelig tilværelse.

I august 2012 dannedes en Facebook-gruppe af krigsveteranerne, som nu har mere end 700 medlemmer. I oktober gik veteranerne og deres familier i demonstration til Christiansborg, hvor flere politikere offentligt udtalte deres støtte til sagen.

Alligevel er der ikke sket noget som helst. Mange af disse veteraner har ventet i hen ved 20 år og venter stadig. Hvornår tager Danmark ansvar?

Hanna Munkebo, talsperson for veteranerne, Kordilgade 58, Kalundborg