"Der skal være total åbenhed. Undtagen ..."

Ifølge Forsvarets ordfører Helge Adam Møller er danskerne fuldt oplyst om krigens konsekvenser. Foto: Bjarne Lüthcke.

Forsvarsordfører Helge Adam Møller (K) mener, at danskerne er fuldt oplyst om krigens konsekvenser. Ellers må de læse noget mere avis

Helge Adam Møller, hvor meget skal den danske befolkning vide om, hvad vore soldater foretager sig i krig?

"Der skal være total åbenhed. Undtagen om det, der kan skade sikkerheden for soldaterne."

Kan man som politiker være bekymret for, om befolkningen i for høj grad vil lade sig styre af følelser?

"Man kan altid være bekymret for, hvordan folk bliver påvirket, men det er jo en del af opdragelsen i et demokrati, at intet i princippet skal skjules for befolkningen. Men grænsen går der, hvor åbenheden kan skade de danske styrker og dermed forudsætningen for demokratiet. Det skal heller ikke være sådan, at danskerne får proppet billeder af krig ned i halsen, men de skal kunne få adgang til informationerne, hvis de vil."

Der har tidligere været debat om, at regeringen eksempelvis ikke offentliggør tal for, hvor mange talebanere der bliver dræbt i Afghanistan. Og de nye dokumenter fra Wiki- leaks har fået folk til at spærre øjnene op over de makabre historier. Er det ikke tegn på, at der stadig er meget, vi ikke får at vide?

"Hvis folk bliver overraskede, er det tegn på, at noget er gået hen over hovedet på nogen. Det kan jeg sagtens forstå, for den almindelige dansker skal følge med i mange ting og samtidig tænke på sin egen datter i folkeskolen, så de færreste kan rumme også at skulle forholde sig til, hvad vi skal gøre ved fangerne i Irak.

Men der er intet nyt i dokumenterne fra Wikileaks. Alle har kunnet læse om fangernes forhold i aviserne allerede for flere år siden, og i filmen "Armadillo" har man kunnet se eksempler på, hvad soldaterne laver i Afghanistan. Befolkningen i dag ved 10 gange mere om, hvad det vil sige at være i krig, end tidligere."

Tror du, at den øgede mængde oplysninger kan gøre befolkningen mindre villig til at gå i krig i fremtiden?

"Det håber jeg ikke, for hvis man for eksempel bare ser på forholdene for piger i Afghanistan før og efter, vi gik i krig, er der nu 2,5 millioner piger, der går i skole. Før var der nul. Men det positive ved Wikileaks-dokumenterne er, at de bliver smidt i hovedet på folk, så flere hører om det. Vi skal have en åben debat, så folk kan vælge de politikere, de mener kan afveje tingene ordentligt imod hinanden."

kristine.korsgaard@k.dk