Biskopper: Danmarks indsats skal ikke være religionskrig

Biskopperne advarer de danske præster mod at opfatte krigen i Afghanistan som en krig mod islam. Billedet viser feltpræst Christian Madsen og tolk Thure Krarup i afslappet samtale med lokalbefolkningen i Irak. Foto: Arkivfoto/Leif Tuxen.

Folkekirkens 10 biskopper advarer de danske feltpræster i Afghanistan mod at opfatte krigen som en religiøs kamp mod islam

Siden Danmark for alvor begyndte at sende landets soldater til krige rundt om i verden, har der uden problemer altid været en præst med på krigsskibet eller bosiddende i lejren.

Men nu har de danske biskopper ønsket at sætte en tyk streg under den sammenhæng, som de danske sognepræster indgår i, når de er udsendt sammen med de militære enheder til Afghanistan.

LÆS OGSÅ: Feltpræst i skudlinjen for omgang med våben

I en udtalelse fra biskoppernes første møde i år, som blev afsluttet i går, lyder det derfor, at "Danmarks krigsindsats ikke er en religionskrig."

"De danske soldater er ikke sendt af sted i en religionskrig, men i et engagement til støtte for den afghanske regering," siger biskop i Roskilde Stift Peter Fischer-Møller.

Han forklarer, at biskopperne har ønsket at understrege folkekirkens holdning over for værnsprovsterne, der er feltpræsternes foresatte, på baggrund af en debat, som snart har varet i et år i det grundtvigske blad Kirketidende mellem forskellige præster og teologer.

Den konkrete anledning er en bog om Afghanistan af Thomas Østergaard Aallmann, sognepræst på Thurø. Heri fortæller han blandt andet, hvordan han støtter de danske soldater, før de skal i kamp:

Han giver en kristen velsignelse, det kendte "V-tegn" for sejr, og en hilsen med en hånd på brystet, som soldater har brugt siden riddertiden.

Thomas Østergaard Aallmann var udsendt et halvt år i 2008 og skrev på den baggrund bogen "Løvehjerterne".

LÆS ANMELDELSE: Feltpræst på fortsat mission

Bogens og feltpræstens stærkeste kritiker er lektor ved Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster Hans Vium Mikkelsen, som blandt andet sagde, at "jeg er indædt modstander af, at velsignelsen kædes sammen med ønsket om at nedkæmpe fjenden – for så er feltpræsten i praksis i færd med at legitimere krigen som hellig krig".

"Præsten skal forkynde evangeliet og yde soldaterne sjælesorg. Det er ikke præstens opgave at dæmonisere fjenden, for der er tale om en politisk konflikt, som der er fuldt mandat til, men ikke en religiøs konflikt, hvor man skal nedkæmpe det onde. Den grænse skal en feltpræst opretholde, men det gør Aallmann ikke i sin bog," siger Hans Vium Mikkelsen.

Thomas Østergaard Aallmann tilslutter sig biskoppernes udtalelse.

"Jeg har aldrig ment, at der er tale om en religionskrig, det mener derimod Taleban. Vi går derimod i krig for fædrelandet. Feltpræsterne har et vigtigt evangelisk arbejde med at støtte de unge mænd, som reelt bevæger sig på grænsen mellem liv og død i et halvt år. Der har været brugt ord som "hellig krig" om min holdning til vores indsats i Afghanistan, men det er helt misforstået," siger Thomas Øster-gaard Aallmann.

vincents@k.dk