Anders Fogh i skudlinjen i sag om tortur

Socialdemokraterne mener, at den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen må have kendt til dansk information om tortur hos politiet i Irak, som modtog fanger fra dansk militær. Foto: SEBASTIEN PIRLET Denmark

Socialdemokraterne mener, at den tidligere statsminister må have kendt til dansk information om tortur hos politiet i Irak, som modtog fanger fra dansk militær

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er kommet i skudlinjen på grund af afsløringen af mishandling af fanger i Irak, mens danske soldater var udstationeret der efter krigen i 2003.

Regeringspartiet Socialdemokraterne mener, at Fogh, nuværende generalsekretær i Nato, må have kendt til, at fanger blev torteret af irakisk politi, som modtog fanger fra dansk militær.

LÆS OGSÅ: Ministerium kendte til omstridt fangemodel

Der er ikke megen tvivl hos Bjarne Laustsen, forsvarsordfører for Socialdemokraterne.

En perfektionist som Anders Fogh ville aldrig gå ned i folketingssalen uden at være briefet om, hvad der præcist var sket. Så jeg betragter det som usandsynligt, at han ikke skulle vide det, siger Laustsen.

Enten syntes han ikke, at danskerne skulle have det at vide. Eller også havde ingen fortalt Statsministeriet, hvad der rent faktisk foregik dernede, og det betragter jeg som usandsynligt, siger den socialdemokratiske ordfører.

Han vil ikke tage stilling til, om Anders Fogh Rasmussen risikerer at komme for en rigsret. Det afhænger af resultatet af den kommende undersøgelse, som en kommission skal lave om Danmarks deltagelse i krigen.

I maj 2004 forsikrede Fogh over for daværende SF-forsvarsordfører Villy Søvndal, at alle oplysninger om fangemishandling ville komme frem.

Ja, det kan jeg garantere hr. Villy Søvndal for. Skulle vi komme i besiddelse af sådanne oplysninger, vil vi selvfølgelig ikke tøve med at videregive dem, sagde Fogh i Folketinget.

Måneden efter gennemførte en dansk militærjurist og en dansk militærlæge et tilsyn i et irakisk fængsel. På fangerne så de brændemærker efter cigaretter og ar som efter slag. Da rapporten kom frem til Folketingets forsvarsudvalg, var mishandlingen overstreget med fed tusch.

Professor Ole Wæver er en af dem, som tror, at daværende forsvarsminister Søren Gade (V) kendte til oplysningerne om mishandling, og at der blev slået en streg over det.

Wæver er imidlertid langtfra sikker på, at også Anders Fogh Rasmussen kendte til sagen.

Vi kan ikke gætte os frem til det. Statsministeren svæver mere over vandene, siger Wæver.

Politisk kommentator og tidligere konservativ forsvarsminister Hans Engell tror ikke, at Anders Fogh Rasmussen har kendt til oplysninger om tortur af fanger, da han kender Fogh som en meget grundig mand, siger Engell til TV 2 News.

Det er ulovligt ifølge internationale konventioner at udlevere fanger, hvis de risikerer tortur ved det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Anders Fogh Rasmussen eller Søren Gade.

LÆS OGSÅ: Gade: ude i hampen at tale om vildledning

Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, ønsker ikke at udtale sig i sagen, før resultatet af en undersøgelse foreligger./ritzau/